Det svenska klädmärket Whyred grundades 1999 i Stockholm. Tillsammans med företag som Acne, Flippa K och Hope blev märket en del av vad som brukade kallas "det svenska modeundret".
Nu är Whyred, som haft det tufft i flera år, i kris. Bolaget ansökte under onsdagen om företagsrekonstruktion, kan Breakit avslöja.
"Whyred och de dotterbolag som bolaget äger har hamnat i en utsatt situation beträffande sin likviditet, vilket i sin tur medför att bolaget och dotterbolagen inom närtid ej kan betala sina löner, skatter och leverantörsskulder", står det i dokumentet.
Där framgår att bolaget har skulder på drygt 30 miljoner kronor. En rekonstruktion är ett alternativ till konkurs när ett företag inte klarar av att betala sina skulder.
Whyred omsatte drygt 100 miljoner kronor enligt sitt senast tillgängliga bokslut, som gäller helåret 2017, och gjorde en förlust på drygt 40 miljoner kronor.
De senaste åren har kampen om klädköparna hårdnat. Nya, helt onlinebaserade, spelare sätter press på de gamla aktörerna. Nyligen gick exempelvis klädkedjan JC i konkurs, och flera andra har problem.
I november förra året köptes Whyred, och modevarumärket Hope, upp av det nystartade bolaget Gotoga.
Gotoga startades av pr-drottningen Lili Assefa tillsammans Claes Ströby, PG Nilsson och Andreas Björkman. Målet var då att lansera ett kanaloberoende modevaruhus för skandinaviska premiummärken under 2019.
I ansökan skriver bolagets representant att det "under våren 2019 fortlöpande framkommit att bolaget har haft en sämre affärsmodell och större åtaganden än vad den nuvarande ledningen känt till vid tillträdet i slutet av 2018".
Som en del av rekonstruktionen skriver bolaget att man bland annat kommer att slå igen butiker och säga upp personal, för att anpassa verksamheten till en lägre omsättning.
Bolaget skriver vidare att likviditetsproblemen beror på en nedgång i marknaden.
Uppdatering: Här kan du läsa en intervju med Whyreds vd, som berättar om bakgrunden till krisen.