Sofie Lundström var med och grundade fintechbolaget Toborrow, en plattform som hjälper små- och medelstora företag att få lån från privatpersoner och andra företag. För ett år sedan lämnade hon dock vd-rollen och i våras stod det klart att hon även lämnar styrelsen.
”Jag har valt att gå ur styrelsen för att fokusera på andra engagemang. Det är inget som är klart än, jag återkommer när jag kan berätta mer”, sade hon till Breakit då.
Toborrow backas av bland annat NFT Ventures och Marginalen Bank, men har haft en skakig resa.
Nu står det klart att Sofie Lundström har en ny satsning på gång tillsammans med Henrik Storm Dyrssen, som tidigare bland annat byggt upp familjen Leksells investeringsbolag Leksell Social Ventures.
Bolaget är i sin linda, men målet är att göra en kommersiell satsning runt idén att få till en mer inkluderande finansmarknad.
“Visionen är att skapa en inkluderande finansieringsmarknad, och målet är att sikta globalt. Vi tror att det är bra att börja i Sverige på grund av Sveriges varumärke som ett land med jämställdhet högt på agendan”, säger Sofie Lundström.
För tillfället ligger fokus på att hitta kvinnliga entreprenörer som vill växa sina bolag, men som har svårt att få riskkapital eller annan finansiering. Och samtidigt prata med så många investerare som möjligt.
“Nu vill vi hitta de kvinnliga entreprenörerna, synliggöra dem och förstå deras behov och uppfattning om finansiering”, säger Henrik Storm Dyrssen, och förklarar att de just nu håller på att "validera idén" och "ta reda på vad kundgruppen behöver".
Duon deltar just nu i startupgeneratorn Antlers program. Av 1500 sökande har 98 personer valts in utifrån kriterier som bland annat entreprenörsdriv, problemlösningsförmåga och expertis. Där får de stöd från Antlers globala nätverk av rådgivare i saker som att hitta medgrundare, bygga team och skala upp bolaget.
Om tio veckor ska deltagarna pitcha sina idéer för en investeringskommitté, de som går vidare får fortsätta i programmet och en investering på runt en miljon, varav knappt hälften går till att täcka programmets kostnader.
Det låter som ni har någon slags investmentbank på gång?
“Vi kom hit med ett engagemang för den här frågan. Nu ska vi ta reda på vem kunden är, hur behovet ser ut och hur vi kan skala med hjälp av teknik. Det här är i ett tidigt skede, så vi ser fram mot resan med ödmjukhet”, säger Sofie Lundström.
Som kvinnlig grundare som rest mycket kapital har hon med sig en hel del personliga erfarenheter
“När jag jobbade med Toborrow lade jag säkert 80 procent av min tid på de processerna, nu vill vi se om vi kan göra det enklare. Jag har också erfarenhet av att vara kvinna i de här processerna, inte bara mina egna erfarenheter utan även andras, personer som jag pratat med genom åren”.
Varför satsar ni på just den här frågan?
“En inkluderande finansbransch är något jag brinner för väldigt mycket. Jag skulle kunna jobba med det hela livet. Det kokar ner till att jag tycker att alla människor ska ha samma möjligheter. Har man en dröm så vill jag kunna ta bort hinder. Människor har stor potential, men oftast behövs det någon push eller kapital – något hjälpmedel som låser upp den potentialen”, säger Sofie Lundström.