Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

"Sverige kastade ut mig – nu bygger vi svenska startupscenen"

Resad Zacina var en senior utvecklare på succébolaget Fishbrain, men tvingades lämna Sverige efter administrativ miss hos arbetsgivaren.
Nu har han byggt upp ett miljonbolag från Sarajevo – som hjälper svenska startups.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Resad Zacina från Bosnien hade ett toppjobb som utvecklare på svenska fiske-appen Fishbrain, där han var med och byggde plattformen från start.

Han var techambassadör för Stockholm Business region och promotade Sverige för utländska kodare. Hans son föddes i Sverige.

Men 2016 uppdagades att hans arbetsgivare missat att betala in en livförsäkring och skadeförsäkring för honom. Efter att ha konsulterat två större juristbyråer stod det klart att chanserna för honom att få stanna i Sverige var minimala.

“Det rörde sig om en struntsumma, jag tror det var 500 kronor eller liknande. Johan Attby (Fishbrains grundare, reds anm) gjorde allt han kunde men det gick inte att rätta till i efterhand, det var bara ‘alla är lika för lagen' som gällde”, säger han.

Breakit har tidigare rapporterat om en rad liknande fall av så kallade kompetensutvisningar.

“Jag hade kunnat gå ut i media då, men jag valde att inte göra det. Jag ansåg inte att det här var någons fel, men resultatet blev att jag byggde mitt mångmiljonbolag från Sarajevo istället för från Stockholm. Det är rätt galet", säger han.

För redan innan beskedet kom hade Resad Zacina och hans bror Faris Zacina långtgående planer på att starta sitt bolag Ministry of Programming, som hyr ut bosniska kodare till startups.

Förra året omsatte bolaget 43 miljoner kronor och ungefär 50 procent av intäkterna kom från Sverige. 

“Hade vi kunnat starta i Stockholm hade det gått ännu bättre. Men egentligen spelar det inte så stor roll var du sitter idag, för världen är global. Det är ingen större skillnad att driva bolag från Sarajevo, vi reser fram och tillbaka hela tiden ändå”, säger han .

Sedan start har bolaget varit med och byggt upp en rad svenska startups. De har även ägarandelar i många av dem, eftersom affärsmodellen delvis bygger på att de jobbar mot andelar.

Ett av dem är War on Cancer. 

"Två år efter att vi investerade i dem fick de in H&M-chefen som delägare", säger Resad Zacina.

Andra bolag de hjälpt att bygga upp är bland annat psykologappen Mindler, blodbolaget Werlabs och skivbolagsstartupen Amuse. 

“Vi hjälper entreprenörer som annars hade haft svårt att starta sina bolag. Det är lite ironiskt att Migrationsverket kastade ut mig och att jag nu hjälper till att bygga upp den svenska startup-communityn”, säger han.

Bolaget har inte marknadsfört sig alls, utan alla jobb har de fått tack vare rekommendationer enligt Resa Zacina.

Just nu har Ministry of Programming 80 anställda. Enligt grundaren finns det gott om kvalificerade programmerare i Bosnien. 

“Det är ett arv från forna Jugoslavien, som hade världens tredje största armé. Det finns en ingenjörskultur här och bra skolor. Det är nog inte så många som känner till det, men i Sarajevo sitter team som jobbar med att utveckla stora bolag som Facebook och Viber”.

Även Silicon Valley växte delvis fram på grund av militära investeringar i efterkrigstidens USA. 

"Vi är absolut inte Kina eller Indien, men standarden här är hög”, säger Resa Zacina. 

Samtidigt är löneläget bra mycket lägre än i Stockholm.

“Det finns mycket talang i Stockholm, men kostnaden för att anställa folk har skjutit i höjden. Många är dessutom inlåsta i stora bolag som Spotify. Det är nästan omöjligt för en startup att ha råd med de utvecklare som behövs”, säger han.  

Nu har Ministry of Programming öppnat ett litet kontor i Norrskens lokaler och siktar på att öka närvaron i Stockholm ytterligare. Bland annat genom ett samarbete med riskkapitalbolaget Wellstreet. 

“Jag kan inte avslöja än exakt hur planerna ser ut, men vi siktar ganska högt nu, vi har många saker på gång och vi vill ha en större formell närvaro i Sverige. Det underlättar så klart nu när vi har ett större bolag, men också eftersom vi är delägare i en rad svenska bolag”, säger han.

Utöver Stockholm har Ministry of Programming även kunder i bland annat London, Berlin och Miami. Bolaget har bland annat varit med och byggt tyska fintechbolaget Naga.

Men enligt Resad Zacina är Stockholm mest spännande. 

“Startup-scenenerna i London och Tyskland är bra, men när det kommer till innovation är Stockholm just nu en av världens bästa platser. Det är därför vi satsar där”.

“Samtidigt är det synd att Stockholm med de svenska migrationslagarna går miste om några av världens smartaste personer. I framtiden hoppas jag att jag får en möjlighet att kunna påverka det på något sätt”, säger han. 

Läs mer