Idag sommarpratar Ica Försäkrings vd Caroline Farberger om sin resa från man till kvinna. Hon blev förra året den första näringslivstoppen som öppet berättade om sin könskorrigering.
En resa som på många sätt varit tuff:
“Min transitionsresa har varit en nära döden upplevelse som jag överlevde”, säger hon i slutet av sitt Sommar i P1.
Men utöver den rent personliga resan berättar hon också om hur hon fått en annan syn på näringslivet, och hur det behandlar kvinnor och män olika. Något som hon trodde att hon hade koll på som man, men som hon fått helt andra insikter i som kvinna.
Caroline Farbergers karriär har varit spikrak. Dubbla examen som civilingenjör och civilekonom, tog sig genom “nålsögat” som det innebär att få ett konsultjobb på McKinsey, och nu alltså vd för Ica-gruppens försäkringsbolag.
Hon frågar sig om hon hade nått samma position om hon levt som kvinna hela sitt liv.
“Jag tror att det hade krävt större ansträngning och fler uppoffringar, jag hade säkert också mött mer härskarbeteende, misstro och ringaktning på ett sätt som jag inte behövt som man. Som kvinna har jag fått ett större perspektiv på privilegier."
“Det tog bara någon månad innan jag förstod att skillnaden mellan män och kvinnor var större än jag trott”, säger hon.
Hon berättar också hur hon fått en insikt i hur rent manliga och rent kvinnliga sammanslutningar i näringslivet fungerar olika.
“Ganska snabbt blev jag inbjuden till kvinnliga nätverk i näringslivet, jag fick då uppleva en kultur och en atmosfär som var mer öppen och som jag inte känt tidigare i de sammanhang jag rört mig i.”
“Kvinnor som jag lärt känna i mitt yrkesliv visade nu mer av sina personligheter. Jag slogs också av insikten om hur mycket kvinnor i karriären medvetet, eller omedvetet, lägger band på sig själva för att passa in i näringslivet”, säger hon.
Men män i näringslivet tvingas också in i en mer macho roll, där de snabbt inrättar sig i en hierarkisk ordning utefter vilken titel de har. Något som kvinnor lägger mindre vikt vid, enligt Farberger.
Hon har också fått frågan hur hennes ledarskap förändrats av att gå från en mansroll till en kvinnoroll.
"Mitt svar känns självklart - inte alls. Mitt ledarskap är grundat i kompetens, inte i mitt kön”, säger hon.