Nätläkaren Doktor.se har satt ett tydligt mål – att vårdappen ska bli lika vanlig som Swish i mobilen. Grundaren Martin Lindman har i sin tur flaggat för kaxiga expansionsplaner.
Nu avslöjar Doktor.se sin nästa stora satsning – att köpa upp ett 20-tal fysiska vårdcentraler under de kommande 18 månaderna.
”Vi är väldigt långt gångna i processerna och dialogerna med vårdcentralerna. Nu har vi paketerat för en väldigt aggressiv uppskalning”, säger vd:n Martin Lindman.
Det säger sig självt att det kostar en mindre förmögenhet att sluka 20 vårdcentraler – och därför har befintliga ägare precis skjutit till 150 miljoner kronor i form av ett konvertibellån.
Martin Lindman beskriver kapitaltillskottet som en bryggfinansiering inför en kommande, större kapitalrunda.
Vilka aktörer som öppnar plånboken vill han inte säga, men på ägarlistan finns bland annat Bonnier Ventures och den finska vårdjätten Oriola.
Värvar chef – som tidigare kritiserat nätläkare
Nyheterna upphör inte där. Den som ska ratta satsningen är ingen mindre än Asghar Farahani, hälsovalschef i Region Sörmland. Han har fungerat lite som en spindel i nätet när allt fler nätläkare registrerat sig i regionen. Något som vållat het debatt då Sörmlands regler gör att patienterna kan söka avgiftsfri vård – och landstingen får ta hela notan.
Asghar Farahani tillträder rollen som Sverigechef för fysisk vård i oktober.
"Vi kunde inte fått ett tyngre namn och det är ett smickrande för oss att han väljer Doktor.se", säger Martin Lindman.
Asghar Farahani har tidigare uttryckt oro över nätläkare. För två år sedan uttalade han sig i SVT om att de är patientosäkra och slöseri med skattepengar.
"Jag tror att det är många i Sverige som fått revidera sina åsikter. Man får väl ta det som en komplimang att vi lyckats omvända honom", kommenterar Martin Lindman.
Vd:n säger att visionen alltid varit att integrera den digitala vården med den fysiska. Genom att satsa på vårdcentraler tar nätläkaren kontroll över hela vårdkedjan och slipper slussa patienter till externa aktörer.
Doktor.se har tagit in närmare 300 miljoner kronor, plus 150 miljoner i det färska brygglånet. Det här är dock en kostsam satsning som kommer kräva ännu mer pengar.
Är ägarna beredda att stoppa in mer pengar?
”Det är en god ton från ägarna och vi växer snabbare än vi vågat drömma om. Vi kommer inom en snar framtid att etablera oss som den absolut största aktören. Vi har enorm backning och även externt intresse”, säger Martin Lindman.
Det här kan även ses som en reaktion på att SKL nyligen sänkte ersättningen till nätläkarna, och har hintat om att hela systemet kan göras om.
Rustar ni er?
"Vi blir bredare på alla sätt och kommer finnas i flera landsting, förhoppningsvis alla landsting. På så sätt kan vi verka lokalt och inte bli lika politisk exponerade".
Doktor.se är runt 280 anställda idag och personalstyrkan kommer växa rejält genom förvärven. I den senaste emissionen vid årsskiftet värderades bolaget till 1 miljard kronor.
”Vi ser att vi kommer ha en god värdeökning i bolaget framåt".
Nätläkarens omsättning, som även innefattar två fysiska vårdcentraler, landar på 113 miljoner kronor för 2018. Förlusterna uppgick till 98 miljoner kronor under samma period.