Sök ikon

Markus "Notch" Persson drar åt svångremmen – delar "bara" ut 150 miljoner

Markus "Notch" Persson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Tuffare tider för Minecraftskaparen?

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Markus Perssons mamma var orolig att hennes datorfrälste son aldrig skulle flytta hemifrån. 

Det skulle dock visa sig att hennes oro för den saken var obefogad. 

När Markus Persson sålde sitt livsverk Mojang till Microsoft landade prislappen på 18 miljarder kronor. Monstret Minecraft hade fått ett eget liv – och blivit ett ok snarare än en källa till glädje.

”Jag är ingen entreprenör. Jag är ingen vd. Jag är en nördig programmerare som gillar att tycka till om saker på Twitter”, skrev Markus Persson i ett känslosamt blogginlägg när han lämnade sitt bolag. 

Något år senare köpte han Hollywoods dyraste hus – för en halv miljard kronor. 

Dokumenten avslöjar nytt miljonregn

Breakit kan nu berätta nya detaljer om Minecraftskaparen Markus "Notch" Perssons ekonomi. Hans bolag "Notch Enterprises" har precis lämnat in sin årsredovisning till Bolagsverket.

Där framgår att Markus Persson plockar ut en aktieutdelning på 150 miljoner kronor.

Det är visserligen en stor summa – knappt tio gånger mer än vad en svensk i genomsnitt tjänar under ett helt yrkesliv – men faktum är att "Notch" drar åt svångremmen. Aktieutdelningen är mindre än en tredjedel av vad den var föregående år. 2017 delade Notch Enterprises ut en halv miljard kronor. 

Det går dock ingen nöd på Markus Persson. I årsredovisningen framgår det att företaget fortsatt har tillgångar på över 14 miljarder kronor. 

Hemliga spelprojektet förlorar miljoner

Efter att ha lämnat Mojang startade Markus Persson 2015 en ny spelstudio, kallad Rubberbrain, tillsammans med Jakob Porsér. 

Bolaget flyttade in i ett stort skräddarsytt kontor på Stureplan i Stockholm. Markus Persson beskrev dock Rubberbrain som ett namn som väntade på en idé. 

Rubberbrains årsredovisning för 2018 visar att bolaget har gått back med 37 miljoner kronor sedan starten. Företaget har inte haft några intäkter, men har fyra anställda. 

Även för 2018 skrivs intäkterna till noll kronor.

Här kan du läsa hela historien om hur det gick till bakom kulisserna när Microsoft köpte Mojang

Läs mer