Under förra veckan kom beskedet som kan skaka om den digitala vården i grunden. Det var då SKL beslutade att sänka nätläkarnas ersättning, summan de får vid patientbesök, från 650 kronor till 500. Det innebär att över en femtedel av intäkterna försvinner, och beslutet mötte skarp kritik från de digitala vårdgivarna.
Martin Lindman, vd för snabbväxande Doktor.se, beskrev beslutet som "olyckligt" men sa samtidigt att nätläkaren rustat sig för förändringarna. Doktor.se, som tagit in hundratals miljoner kronor i riskkapital, har bland annat satsat på fysiska vårdcentraler och inlett samarbeten mot digital veterinärvård.
Nu avslöjar den färska årsredovisningen hur det går för bolaget.
Koncernens omsättning, som även innefattar två fysiska vårdcentraler, landar på 113 miljoner kronor för 2018. Det är att jämföra med 77 miljoner kronor året innan. Handlingarna visar även att bolagets snabba tillväxt har ett högt pris – förlusterna uppgick till 98 miljoner kronor under förra året. En rejäl ökning jämfört med förlusten på 21 miljoner kronor för 2017 .
Vd:n Martin Lindman säger att siffrorna är helt enligt plan.
”Vi är väldigt glada över den kraftfulla tillväxten. Resultat är ett tecken på att vi investerar i marknaden och tillväxt där mycket läggs på att ta marknadsandelar”, säger Martin Lindman.
Han uppger att siffrorna främst härrör från utvecklingskostnader och satsningar på marknadsföring.
”Man kan tycka att det är olyckligt att vi måste investera för att få patienter att förstå, men det är så vi människor fungerar. Marknadsför vi oss inte vet inte folk att det finns en app där de kan få hjälp på någon minut”, säger Martin Lindman.
Flera nätläkare blöder pengar och lever på riskkapital. SKL:s beslut om att sänka ersättningen stötte därför på kraftiga protester, och myndigheten har påbörjat en utredning om hur ersättningsmodellerna ska se ut. Så sannolikt fler förändringar att vänta, alltså.
Men hur mycket tålamod har investerarna?
”Det är en väldigt positiv tongång. Alla marknader som har digitaliserat sig har föregåtts av rätt många år av kraftig expansion, tillväxt och investeringsperioder. Det är samma här”, svarar Martin Lindman.
Bland bolagets tidigare investerare finns den finska vårdjätten Oriola, som äger Kronans Apotek. I redovisningen konstaterar Doktor.se att det krävs mer pengar framöver. Nätläkaren planerar därför att ta in mer riskkapital.
”Det kommer komma en tid när vi behöver göra en runda igen, och jag ser med tillförsikt fram emot den rundan”, säger Martin Lindman.
Doktor.se uppger att 93.000 patientbesök genomfördes förra året.
Martin Lindman vill däremot inte ge någon prognos för 2019.
”Vi kommer öka tillväxten ännu mer, sätta större avtal och bli starkare på alla ben. Vissa kan tycka det gått fort hittills, men från och med nu kommer det gå betydligt snabbare".