På fredagen kom det dystra beskedet för nätläkarna – ersättningen de får för läkarbesök sänks kraftigt. Från 650 kronor till 500 per besök. Ett besked som kan slå hårt mot branschen där de flesta redan går back per läkarbesök.
“Vi tycker det är olyckligt, beklagligt, fegt och bakåtsträvande” säger Jonas Vig, vd på Min Doktor till Breakit.
Han säger att det är för tidigt att sia i hur förändringen påverkar Min Doktor och nätläkarens affärsmodell.
“Vi har inte för avsikt att lämna Sverige, men däremot är det klart att vi utforskar vilka affärsmodeller som passar bäst”, säger Jonas Vig.
På frågan om han har förståelse för att SKL känner sig manade att agera, med tanke på den kritik som riktats mot ersättningarna, svarar vd:n att han inte tycker att det är en effektiv lösning.
"Jag är förvånad över att man tar det här beslutet med tanke på avsaknaden av beslutunderlag och konsekvensanalys".
Martin Lindman, vd och grundare av Doktor.se, säger att han tycker att beslutet är både skönt och olyckligt på samma gång.
Han är inte överraskad.
“Nu kan vi slappna av och blicka framåt, men det är naturligtvis olyckligt, det är en fortsatt pressad marknad där vi redan hanterar patientärenden på en lägre kostnad än vad den fysiska vården gör”, säger Martin Lindman.
Han efterlyser samtidigt ett mer övergripande samarbete och lösningar för den digitala vården. En lösning där själva ersättningsmodellen inte blir nyckeln och verktyget för att styra och påverka.
Som vi tidigare berättat satsar Doktor.se även på andra intäktsben, som fysiska vårdcentraler och nätveterinärer, något som gör att grundaren inte oroar sig för framtiden. Martin Lindman konstaterar också att nätläkaren bygger verksamheten långsiktigt, med riskkapital, och inte står och faller med de här minskade intäkterna.
Bolaget har, i likhet med flera av de större nätläkarna, tagit in hundratals miljoner kronor i riskkapital.
“Doktor.se kommer att överleva, vi har redan förutspått att det här trycket finns, den digitala delen är bara en del av vårt affärsben", säger Martin Lindman.
Marie Morell, M är ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, den instans som tagit fram beslutet som fattades av styrelsen idag. Hon kommenterar nätläkarnas kritik:
“Den är självklart väntat och jag förstår att det finns många sådana synpunkter. Men det är viktigt att poängtera att vi i och med beslutet varit tydliga att vi nu vill går vidare och utveckla tankarna kring digitala vårdtjänster i samverkan”, säger Marie Morell till Breakit.
Hon konstaterar ett stort missnöje med den nuvarande formen för ersättning och säger att SKL nu kommer att se över hur framtidens digitala vård ska se ut.
“Vi har påbörjat en förstudie där vi ska ta ställning till hur det fortsatta arbetet ska se ut. Själva modellen för ersättning kommer vara en av de frågor som diskuteras”, säger Marie Morell.
Det skulle alltså kunna bli aktuellt att ha ett helt annat system för ersättning till nätläkarna i framtiden. För stunden är det dock 500 kronor per besök som kommer gälla, ett beslut som formellt kommer att klubbas igenom av nätläkarnas “hemregioner” senast 1 oktober.
Livia Holm, policy- och utvecklingschef hos Kry, har tidigare sagt att en sänkning kan tvinga Kry att rita om affärsmodellen och satsa på andra marknader än Sverige.
”Det här är ett beslut som går helt emot vad man från politikernas håll säger att man vill uppnå, en tillgänglig och lika vård för alla. Man drar undan mattan för utvecklingen”, säger Livia Holm .
Hon uppger att Kry nu kommer att arbeta för att bidra till politikernas vision om att skapa en långsiktigt hållbar ersättningsmodell - och hoppas att de menar allvar i sina utspel.
”Det klokaste nu är att fort få till en gedigen utredning där man inkluderar sjukvårdens relevanta parter. Det har man inte gjort innan, och det är därför det blivit såhär tokigt”, säger Livia Holm.