Sök ikon

Klimatkompensering: "Så löjligt billigt – det är lite sjukt att inte alla gör det"

Att räkna ut vårt företags klimatskuld innebär en känslomässig berg- och dalbana – men det är självklart värt det.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

"Vad är ens klimatkompensation?"

Det var på den nivån min kunskap var innan vi hade första mötet med GoClimateNeutral, vår partner som hjälper oss att räkna ut våra utsläpp – den femte och sista delen i Breakits klimatutmaning Impact Challenge.

Om du vill förstå mer i detalj hur klimatkompensation funkar och läsa mer om kritiken mot det ska du spana in den här texten.

Personligen tyckte jag att det var kul att under första mötet få sitta i skolbänken och lyssna en stund på pålästa experter, som berättar om ett ämne de brinner för.

Så först blev jag rejält taggad! Det kändes kul att börja jaga rätt på data (om allt från inköp av möbler till bussresor) och peta in den i Excel, för att till sist få ett exakt svar.

Du måste avsätta tid, om du verkligen vill räkna ut dina utsläpp i exakt detalj. Och den tiden kanske du inte har

Men efter mötet, när jag väl satte mig framför kalkylbladet och började leta data, kroknade jag ganska snabbt.

Det blir helt enkelt väldigt många datapunkter som ska jagas in manuellt. Här är ett par exempel på vad jag tröskat mig igenom i 2018 års bokföring:

  • Gått igenom 96 reseutlägg och kategoriserat dem.
     
  • 102 bokföringsunderlag för IT-inköp blev det. Varav 51 var sladdar. Sladdar!
     
  • Försökt klura ut hur mycket skrivarpapper vi köpt in – men misslyckats.


För oss på Breakit var det här enda sättet att få fram exakta svar kring utsläpp, eftersom man för exakthetens skull måste veta exakt vilken skärmmodell man har köpt och så vidare.

Och då har vi inte ens börjat snacka om datan för våra event där vi serverar mat till hundratals personer, hyr stora lokaler tillfälligt, med mera. Den är jag inte klar med än.

Vad vill jag då komma med det här?

Jo, du måste avsätta tid, om du verkligen vill räkna ut dina utsläpp i exakt detalj.

Och den tiden kanske du inte har, eftersom kunder, medarbetare och andra hela tiden rycker i dig.

Därför tror jag helt ärligt att snabbversionen funkar bäst för 80 procent av er som läser den här texten. Med snabbversionen menar jag det kalkylverktyg som GoClimateNeutral i samarbete med Breakit har tagit fram, där du med mer begränsad information kan få en uppskattning av ditt klimatavtryck – och hur mycket du ska klimatkompensera.

För det viktiga är konkret handling. Och även en övergripande bild av dina utsläpp ger ett underlag som går att agera på.

I Breakits fall ser resultatet, när jag fyller i uppgifterna i verktyget, till exempel ut såhär:

  • Vi släppte ut cirka 33,5 ton koldioxid under 2018
     
  • Av det kom över 80 procent från flygresor.
     
  • Vi köper inte in så mycket prylar och vi serverar redan enbart vegetarisk mat – så det är just flyget som är det stora för oss.
     
  • Slutsats: Om vi slutar flyga i företaget kan vi minska våra utsläpp med 80 procent – på ett år.


Det är en väldigt peppig känsla!

Och just för att nå den känslan snabbt, och komma till handling, rekommenderar jag dig att köra på snabbversionen. Det gäller särskilt om du är ett tjänsteföretag där utsläppen i princip består av lokaler, mat, resor, servrar samt inköp av datorer och mobiler.

Ärligt talat: Det är så billigt att vi lika gärna kunde dubblat en gång till

För exempelvis tillverkande företag funkar tyvärr inte verktyget alls lika bra – då krävs förmodligen egna uträkningar tillsammans med en klimatkonsult.

Hur mycket kostar det då för Breakits del att klimatkompensera?

Jo, vi landade på 2846 kronor totalt, alltså ungefär 190 kronor per medarbetare i den förenklade uträkningen.

Vi har dock bestämt oss för att göra färdigt den exakta uträkningen, eftersom vi får hjälp av GoClimateNeutral – och eftersom vi vill ha en tydligare bild av vilka utsläpp som våra event orsakar.

Nästa steg för oss blir att:

  • Göra klart den exakta kalkylen för våra utsläpp
     
  • Dubbla beloppet vi då får fram, för vår klimatkompensation, för att vara på den säkra sidan


Trots att vi dubblar kommer kostnaden knappast bli mer än runt 7000 kr per år. Ärligt talat: Det är så billigt att vi lika gärna kunde dubblat en gång till.

Klimatkompensation har sina brister, men det är jättemycket bättre att göra det kontra att inte göra det alls.
 

Min summering

Så var det att genomföra steg 5:

Tidsåtgång: Räkna med en heldag. Men det beror förstås på hur stort företaget är, och hur bra era bokföringsunderlag och reseräkningar är kategoriserade när ni börjar. Om du är ett tjänsteföretag kommer resorna vara den stora grejen, så prioritera det om du bara har en dag på dig. Om du är ett tillverkande bolag kan det här ta mycket längre tid, och bli väldigt omfattande. Då bör du ta hjälp.

Impact: 3 av 5. Klimatkompensationen i sig är bra – men som vi tidigare flaggat för är vår nya resepolicy, från steg 1, det som kommer göra klart störst skillnad för oss. Slutar vi flyga försvinner 80 procent av våra utsläpp.

Nöjda medarbetare: 5 av 5. Det här tror jag verkligen inte att man ska underskatta. Om ett år kommer vi sannolikt kunna kommunicera att vi minskat våra utsläpp per medarbetare med över 50 procent. Det ska man verkligen inte underskatta i sitt arbete med att behålla och attrahera begåvade människor

Svårighetsgrad: 4 av 5. Gör du snabbversionen med verktyget är det inte så farligt, men om du ska göra en fullödig och exakt beräkning (som jag ännu inte är klar med) så är det 5 av 5 jämfört med de andra Impact-stegen.

Läs mer