Sök ikon

Eniros nya vd Magdalena Bonde: "Jag är ingen lättpressad person"

Magdalena Bonde: Foto: Press

Hon fick sparken från Eniro – och återvänder nu som vd för hela koncernen.
“Jag känner ingen revansch, jag är en entreprenörssjäl", säger Magdalena Bonde.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

I veckan stod det klart att Magdalena Bonde blir ny vd och koncernchef för Eniro. Hon ersätter Örjan Frisk och lämnar därmed även e-handelsbolaget Fyndiq där hon ansvarat för marknadsplatsens handlare och strategi.

Att ta sig an ett bolag som Eniro är ingen liten utmaning. Under de senaste åren har sökjätten slaktats på börsen, drabbats av interna strider, tvingats till nyemission och halkat efter i digitaliseringen.

“Anledningen till att jag tackat ja är för att jag ser outnyttjad potential i bolaget. Jag är säker på att det finns mycket mer att göra med produktutveckling och kundnytta exempelvis”, säger Magdalena Bonde till Breakit.

Eniro kämpar för stunden med att ställa om från att ha varit ett "katalogbolag" till att bli en marknadsplats och naturlig träffpunkt för användarna. Fokus ligger mot lösningar för småföretagare och i dagsläget används Eniro av runt 200.000 nordiska småbolag, enligt den nya vd:n.

I och med den nya rollen får Magdalena Bonde också det yttersta ansvaret för Eniros personalstyrka på runt 1.000 personer.

Känner du någon press?

“Jag är ingen lättpressad person. I det här uppdraget måste man känna att man har ett bra stöd från storägarna, vilket jag känner”, säger Magdalena Bonde och fortsätter:

“Och att man inte lovar massa saker som är svåra att hålla. Många företrädare före mig har gått lite i den fällan och fokuserat på aktiekursen snarare än verksamhetens inriktning".

Magdalena Bonde är ingen nykomling inom Eniro-koncernen. Hon sitter sedan ett år tillbaka i styrelsen och relationen till bolaget sträcker sig längre tillbaka än så.

Under 2014 skapades stora rubriker när den dåvarande ledning sparkade Eniros svenska vd – som var Magdalena Bonde.

Nu förklarar Magdalena Bonde att hon fick lämna Eniro till följd av att hon larmade om tveksamheter i siffrorna under dåvarande koncernchefen Johan Lindgrens ledning.  Johan Lindgren fick sedan själv sparken, anmäldes för bokföringsbrott, men nådde sedan en förlikning med Eniro. Förundersökningen mot Johan Lindgren lades också ned.

Nu är Magdalena Bonde alltså tillbaka för att ratta hela koncernen.

Ingen dålig återkomst.

“Jag känner ingen revansch. Jag är en entreprenörssjäl och det finns en fin potential i det här bolaget, och jag hade aldrig tackat ja om jag inte kände det. I dag sitter jag i förarsätet och det känns mycket tryggare”, säger hon. 

Magdalena Bonde har själv en entreprenörsbakgrund, startade sitt första bolag som 24-åring, och är bland annat medgrundare till internetkonsultföretaget Cell.

För tre år sedan kom hon i kontakt med Fyndiqs grundare Dinesh Nayar som erbjöd henne rollen som kommersiell chef. Därefter har hon haft flera andra roller inom Fyndiq, exempelvis som strategiansvarig.   

När hon började hade e-handelsuppstickaren precis dragit i handbromsen för sin stora internationella satsning. Ett av hennes första uppdrag blev att ställa om bolaget till lönsam tillväxt. 

”Vi har stöpt om Fyndiq och äntligen lyckats med att få affärs- och produktutveckling i balans. Fyndiq står mycket mer stadigt på fötterna idag och då är det bra timing att gå vidare". 

Den nya vd:n vill inte gå närmare in på detaljer kring sin kommande krigsplan för Eniro – men kanske finns det hopp för de stukade aktieägarna?  

“Det är klart att det borde finnas en potential. Marknadsvärdet ligger på 140 miljoner och omsättningen är 1 miljard med bra rörelseresultat. Det är klart man kan ha en tanke om att det är lite undervärderat”.

Det råder ingen tvekan om att det är en vd med gott självförtroende som tar över rodret igen.  

"Jag är som en katt med nio liv". 

Fotnot: I rapporten för första kvartalet i år redovisade Eniro en omsättning på 275 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 24 miljoner kronor före avskrivningar. 

Läs mer