I går kom beskedet att JC avbryter sin företagsrekonstruktion. Ägaren och tillika vd:n Iliya Meric sade då att han skulle fortsätta kämpa.
”Just nu gör jag det. Men det kan ändras om två timmar eller två månader”, sade han.
Breakit kan nu avslöja att JC går i konkurs.
"Undertecknat bolag, som är på obestånd, får härigenom ansöka om att vi försätts i konkurs", skriver JC i sin konkursansökan som precis har lämnats till Stockholms tingsrätt.
250 anställda kan drabbas
Därmed ser ett klassiskt svenskt klädföretag ut att gå i graven. JC Sverige AB har ett 30-tal butiker – och omkring 250 anställda, enligt sin konkursansökan.
I dokumentet skriver JC att advokat Peter Näslund, som tidigare skött bolagets rekonstruktion, ska sköta "hantering och avveckling av bolagets befintliga butiksnät runt om i Sverige".
Anrikt varumärke
Historien om JC går tillbaka till 1962. Då slog två handlare, Arne Karlsson i Halmstad och Gunnar Lenfors i Varberg, sina påsar ihop. De startade en liten kedja kallad Junior Center och öppnade den första egna butiken i Helsingborg.
Med tiden växte bolaget till en stor kedja i Sverige, med det egna jeansmärket Crocker. På 90-talet relanserades företaget under varumärken JC Jeans & Clothes – och bolaget blev en stjärna på den svenska modehimmelen.
Köptes för miljardbelopp
2001 fanns JC i fem länder med 274 butiker och i samma veva börsnoterades bolaget. Fem år senare köpte klädkoncernen RNB upp JC för över två miljarder kronor.
Sen började problemen på allvar. RNB flyttade huvudkontoret från Borås till Stockholm, vilket ledde till att JC tappade lejonparten av sina inköpare och designers. Konkurrensen på jeansmarknaden ökade.
Efter massiva förluster sålde RNB till slut JC till kinesiska Denim Island 2013. Köpesumman hölls då hemlig.
Våren 2016 gick JC in i en företagsrekonstruktion, och senare klev Iliya Meric in som ägare.
Butiksdöden är här
JC har haft problem under en längre tid. Men den klassiska jeanskedjan är knappast unik.
Många tidigare storspelare inom den fysiska klädhandeln kämpar för att hitta sin relevans i en tid då allt mer av våra inköp går via nätet. Aktörer som H&M, Kappahl och Lindex har alla haft synbara svårigheter de senaste åren. Kappahl aviserade nyligen att man ska stänga ett 20-tal butiker.
I slutet av förra året kom beskedet om att danska Top-Toy, som driver leksakskedjorna BR och Toys 'R' US i Norden, försatts i konkurs.
Breakit söker Iliya Meric samt advokat Peter Näslund