Nyligen avslöjade Breakit att Klarna bad ägarna om mer pengar. Närmare bestämt en miljard kronor skulle tas in i en riskkapitalrunda, där existerande investerare fick första tjing.
"Konkurrensen om att vara nästa generations globala bank mot privatpersoner ökar. Vi har därför bestämt oss för att det är dags att ta in nytt kapital för att ta vårt bolag framåt”, skrev vd:n Sebastian Siemiatkowski i ett ägarbrev som Breakit tog del av.
Nu är saken klar. De formella handlingarna väntas inom kort skickas in till Bolagsverket.
Klarna tar dessutom in mer än en miljard.
"Vi kommer att stänga rundan över vår målsumma", skriver Aoife Houlihan, kommunikationsansvarig på Klarna i ett mejl till Breakit.
Bara befintliga ägare köper aktier
Sequoia Capital, Permira, Bestseller Group samt Klarnas samtliga tre medgrundare investerar i rundan.
"Vi är nöjda med det starka intresset och efterfrågan från våra existerande investerare, vilket visar förtroendet för våra planer och de tillväxtmöjligheter som vi ser. Vi är tacksamma för deras fortsatta stöd", skriver Aoife Houlihan.
Även ett antal mindre, ej namngivna investerare, köper aktier. Enligt Klarna fick bara existerande investerare chansen att köpa in sig. Som Breakit tidigare rapporterat sökte bolaget investeringen till en värdering på 32 miljarder kronor.
Stora planer
Klarna är främst känt som ett betalbolag, som har hjälpt e-handlare att få folk att shoppa mer. Man har lagt all kraft på att skapa så enkla betallösningar som möjligt.
Men den senaste tiden har en ny plan för Klarna uppenbarat sig. Bolaget storsatsar på att bli mer av ett techbolag, i klass med de stora mjukvarujättarna.
För ett par veckor sedan presenterade Klarna en pusselbit i den planen. Via en ny open banking-plattform, kopplad till 4.300 banker, vill Klarna ta position mitt i den finansiella revolution som spås ske när storbankerna utmanas.
"Retail banking handlar om två saker, infrastruktur och data. Det här är vår motsvarighet till Amazon web services", skrev Sebastian Siemiatkowski i ett sms till Breakit.
Förra veckan kom ytterligare en nyhet. Bolaget ska börja sälja en global plattform för kundautentisering.
Växer – men tjänar mindre pengar
Även om Klarnas tillväxt är hög finns vissa frågetecken. Bolaget lönsamhet föll drastiskt under 2018, mycket beroende på högre kreditförluster. Den stora inbrytningar i USA, något som Klarna har lagt stora summor på, är fortfarande långt från någon bevisad succé.
Breakit har ställt frågor till Klarna om vad det nya kapitalet ska användas till. Men bolaget vill inte kommentera saken.
Missa inte Breakits senaste podcast – där vi analyserar Klarnas senaste drag.