Sök ikon

Heaton har lämnat NiP i det tysta – så går det för e-sportbolaget

Foto Björn Lindgren / TT & Viviana Canoilas

E-sport-pionjären och Ninjas in Pyjamas grundare Emil “Heaton” Christensen har lämnat bolagets styrelse – och äger numera endast 1 procent av sitt gamla bolag.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Redan i oktober meddelade bolaget att Emil “Heaton” Christensen skulle lämna sin roll som ambassadör för laget. Då var budskapet att han skulle fortsätta sitt arbete i styrelsen. Men nu visar det sig att han har lämnat även detta uppdrag.

“Han är inte lika involverad längre. När man går in i den fas som vi gör nu så ska man ha rätt kompetens. En bakgrund inom media, tech och erfarenhet från att växa bolag. Vi behöver en annan kompetens och det arbetet börjar i styrelsearbetet”, säger Ninjas in Pyjamas vd Hicham Chahine.

Emil Christensen har minskat sitt ägande rejält de senaste åren, och äger idag drygt 1 procent av aktierna i bolaget.

“Jag kör massa andra uppdrag nu och jag tyckte att det var bättre att de som arbetar aktivt med bolaget har fokus på den delen, istället för att jag kommer in då och då”, säger Emil “Heaton” Christensen.

Ninjas in Pyjamas planerar att bli ett av världens ledande företag inom sport och underhållning. Nyligen kvalificerade sig laget till sitt första majorslutspel i Counter-Strike på 3 år och bolaget har stora planer för framtiden. Snart ska de bland annat flytta in i sina nya lokaler i Stockholmsverken på Södermalm.

Samtidigt visar dokument från bolagsverket att värderingen i Ninjas in Pyjamas tog en något oväntad vändning under 2018. Enligt handlingar som Breakit har tagit del av värderades bolaget till cirka 40 miljoner kronor förra året – att jämföra med en värdering på 105 miljoner kronor 2016. 

Enligt Hicham Chahine ger den värderingen dock inte en rättvis bild över bolagets faktiska värde idag.

“Anledningen till att värderingen sjönk var att det fanns en aktieägare som ville sälja av privata anledningar. Bolaget har god likviditet och i samband med detta gav vi ett lågt bud som godkändes. Från vår sida var det en väldigt bra affär med tanke på företagets utsikter, något man måste ta när man får möjligheten”, säger Hicham Chahine, som inte kan säga vem det gäller innan han fortsätter.

“Det har skett en transaktion nu under 2019 som värdesätter bolaget betydligt högre. Vi har haft en bra start 2019 med positiva framtidsutsikter och god tillväxt, vilket värdesätter bolaget på samma nivåer som andra ledande företag inom e-sport i Europa.”

I den emission som gjordes förra året tog bolaget samtidigt upp flera händelser av väsentlig betydelse för bolagets ställning sedan den senaste årsredovisningen.

Där skriver bolaget bland annat att Ninjas in Pyjamas missade kvalifikationer till världsmästerskap under 2017 och 2018 hade “allvarliga ekonomiska konsekvenser” för bolagets intäkter och vinst, med ett bortfall av intäkter på cirka 8 miljoner kronor. Bolaget har också köpt tillbaka aktier från ReMass Scandinavia för 2,3 miljoner kronor under.

“Det är inte något som har negativa konsekvenser för bolaget idag. I en emission lyfter vi kritiskt fram de väsentliga händelserna och svårigheterna. Vi beskriver det som har hänt bakåt i tiden, men det är inte något som påverkar bolaget på ett negativt sätt idag. Det var en önskan från Christopher Alesund och Patrik Lindberg om att vara en del av Nip på lång sikt och vi är glada för att de har velat göra den investeringen.”

Ninjas in Pyjamas beskriver även satsningar som har medfört kostnader för bolaget under året, bland annat rekrytering av nya spelare och anställda, liksom etableringen av ett nytt lag i Brasilien.

Omsättning i Ninjas in Pyjamas ökade från 20,7 miljoner kronor 2017 till cirka 29 miljoner under 2018, uppger Hicham Chahine. Rörelseresultatet kommer att ligga kring 1,8 miljoner kronor. Även dotterbolaget Xtrfy kommer att visa upp ett positivt rörelseresultat berättar han.

“Vi har haft ett svenskt och nordiskt fokus tidigare och vi har gått ifrån att fokusera på Norden till att bli globala de senaste åren”, säger han och fortsätter:

“Vi tjänade pengar i fjol, men vi har ett mål om att växa snabbare. Bolag tar in kapital för att öka tillväxten och vi ska vara med som ett av de ledande bolagen när esporten är där den är om tio år.”

Läs mer