Sök ikon

Vem har rätt till Babblarna? Nu avgörs infekterade striden i rätten

Foto: Hatten förslag/Istockphotos.

Tvisten om Babblarna på väg mot domstol. Miljoner kan stå på spel.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

De färgglada figurerna Babblarna har gjort succé hos kidsen och gestaltas i såväl TV som böcker och leksaker. Något som även gett klirr i kassan för Anneli Tisell och hennes bolag Hatten, som står bakom Babblarna. 

I en intervju med Breakit uppgav Anneli Tisell nyligen att Hatten uppskattas omsätta runt 18 miljoner kronor för 2018. Det berättade hon i samband med vår kartläggning av entreprenörer som trollbinder våra barn på Youtube. 

Bakom Babblarnas glada fasad döljer sig däremot en långdragen och infekterad tvist. En tvist som gått så långt att den kommer att tas upp i Arbetsdomstolen om en månad. 

Bakgrunden är ett bråk om vem som äger upphovsrätten till figurerna. Kreatören Ola Schubert, som frilansat åt Hatten, menar att han och en annan kollega äger upphovsrätt till de illustrationer de skapat, rapporterar Resumé.

Oenigheterna ska ha startat vid en omförhandling av royaltyavtal under 2017. Det rör sig inte om en tvist om varumärket, utan formgivningen av karaktärerna. 

Det råder ingen tvekan om att parterna har olika uppfattningar i frågan. Anneli Tisell, vd för Hatten Förlag, ger svar på tal i Kulturnytt. 

“I formgivningen i Babblarnas värld är det helt självklart så att jag är navet för hela den tillkomsten. Jag började utveckla konceptet redan 2003 och det var först 2005 som jag bjöd in andra kreatörer att, tillsammans med mig, utveckla konceptet”,  säger Anneli Tisell. 

Bråket har bland annat lett till att Ola Schubert försökt stoppa Babblarna på Youtube och Hatten har stämt honom i Arbetsdomstolen. 

Hatten menar att hela verksamheten kring Babblarna skulle kunna stoppas av illustratören om han anses äga rättigheterna, rapporterar Resumé.

Ola Schubert uppger i sin tur att processen kostat honom en halv miljon kronor och har därför startat en crowdfundingprocess för att bekosta rättegången. Han ställer sig samtidigt frågande till domstolens kompetens i upphovsrättsfrågor och spår att domen blir prejudicerande.

"Om jag förlorar kommer upphovsrätten att försvagas och påverka upphovspersoner i alla branscher”, säger Ola Schubert till Resumé.

I ett inlägg från mars skriver Anneli Tisell att företag som Hatten är viktiga som uppdragsgivare åt kreatörer. Hon ifrågasätter hur företag ska kunna fungera utan rätten till sina verk eller våga bygga upp verksamheter om "en enda person i arbetslaget plötsligt kan strunta i ingångna överenskommelser?". 

"Hatten och andra kreativa småföretag behöver kunna lita till upphovsrätten, och det är viktigt att stå upp för den", skriver Anneli Tisell. 

Förhandlingarna i Arbetsdomstolen startar 2 maj.

Läs mer