Sök ikon

Trampolinsuccén Bounce begärs i konkurs: "Försök att pressa oss"

Mikael Söderlindh, grundare av Happy socks, och en av personerna som tog Bounce till Sverige. Foto: Press

Trampolinparken Bounce begärs i konkurs av det australienska bolaget som äger konceptet. Skälet uppges vara obetalda miljonfakturor.

Enligt det svenska bolaget rör det sig dock om en tvist:

"Ett försök att pressa fram en betalning", skriver vd Pernilla Isaksson i ett mejl till Breakit.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

UPPDATERING: Den 14 maj drogs konkursansökan tillbaka, vilket innebär att verksamheten för Bounce kan fortsätta som vanligt. 

Bounce kan beskrivas som ett stort lekland, för både barn och vuxna, med en mängd trampoliner och olika studsmattor. Här anordnas allt från barnkalas till teamworking för företag.

Det var för tre år sedan som Happy Socks-grundaren Mikael Söderlindh tog konceptet till Sverige, via ett franchiseavtal med det australiensiska bolaget Bounce International.

Breakit kunde då berätta att bolaget inför lanseringen fick in kapital från bland annat Mojang-bröderna Carl Manneh och Jonas Mårtensson.

Nu kan Breakit avslöja att Bounce International begär det svenska Bounce Scandinavia i konkurs. Det framgår av handlingar från Södertörns tingsrätt. 

Enligt konkursansökan (som alltså inte innebär att bolaget är försatt i konkurs) är skälet att det svenska bolaget inte betalat sina fakturor till Bounce International sedan april 2018. Skulden uppgår nu till 4,5 miljoner kronor enligt handlingarna.

"Ingen vill skjuta till pengar"

Den 22 februari i år har australiensiska Bounce International skickat en förfallen fordran till Bounce Scandinavia där man skriver att en konkursansökan kommer att lämnas in om bolaget inte betalar inom en vecka. Men så har alltså inte skett. 

När Breakit ringer upp Bounce Scandinavias nya vd Pernilla Isaksson säger hon att hon inte känner till konkursansökan och ber att få återkomma. Hon återkommer sedan i ett mejl:

"Detta grundar sig i en tvist med Bounce Australien där vi håller inne betalning av avgifter eftersom de inte levererat enligt vårt franchiseavtal".

Enligt Pernilla Isaksson är det flera franschisetagare runt om i världen som håller inne betalningar av samma anledning. 

"Vi är frågande till detta tillvägagångssätt, att begära oss i konkurs, och anser att det mer korrekta hade varit att lämna in en stämningsansökan. Vi uppfattar detta som ett försök att pressa fram en betalning i en pågående tvist", skriver hon och tillägger att bolaget är välmående. 

I konkursansökan ges dock en annan bild. Där återges bland annat mejlkonversationer som ska ha skett mellan de två bolagens företrädare. I den medger Bounce Scandinavia att man har likviditetsproblem, men att planen är att få ett ägartillskott i januari 2019.

Den 16 januari meddelar dock Mikael Söderlindh följande i ett mejl, enligt konkursansökan:

"Ingen vill skjuta till mer pengar i bolaget. Ingen vill köpa bolaget. Om ni fortsätter att pusha oss så riskerar allt att falla – det kommer implodera". 

Han skriver i ett senare mejl, daterat den 4 februari:

"Om ni fortsätter pressa oss... så kommer vi tvingas stänga ner allt. Jag uppmanar er att inte ta det så långt. Om ni pressar oss kommer vi inte kunna betala anställda, banker och hyresvärdar och i så fall är det hela över. Ingen av nuvarande ägare vill investera mer pengar – det är ett faktum". 

I konkursansökan framgår också att svenska Bounce Scandinavia i sin tur anser att Bounce International inte har levt upp till sin del av det avtal som tecknades mellan bolagen vid start. Något som det australiensiska bolaget tillbakavisar.

Populärt koncept

Idag finns Bounce på tre ställen i Sverige, i Kungens kurva utanför Stockholm, i Hovås utanför Göteborg samt i Malmö. Samtliga är dotterbolag till Bounce Scandinavia. Under 2017 gjorde Bounce i Kungens kurva en vinst på 10 miljoner medan de andra två backade med 1,5 respektive 2 miljoner.

Det svenska moderbolaget, som äger dessa anläggningar, redovisade samma år en förlust på närmare 16 miljoner kronor.

I en intervju med Breakit i februari uppgav dåvarande vd:n Daniel Dersén att Bounce omsatte 100 miljoner kronor förra året. I intervjun berättade han också att bolaget hade planer på att öppna fler anläggningar, men att de tvingats dra i bromsen. Hur resultatet ser ut för 2018 är ännu inte officiellt. 

“Vi hade en ambition om att starta ett tiotal parker inom kort tid. Vi var egentligen lite för ambitiösa i den planen om man ska vara ärlig. Det kostar väldigt mycket pengar att sätta upp parkerna", sade dåvarande vd:n.

Sedan dess har han alltså lämnat bolaget. Under 2019 har även två styrelseledamöter lämnat. 

Den 24 april sker konkursförhandlingar i domstolen, om parterna inte lyckats komma överens innan dess. 

Läs mer