Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Därför har Ibrahim Baylan ingen klimatångest: “Jag är teknikoptimist”

Ibrahim Baylan, näringsminister. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Att säga åt folk att de inte får flyga eller äta vad de vill tror Ibrahim Baylan är fel väg: "Sverige ligger där det ligger".
Nu vill han prata med företrädare för näringslivet om hur de kan rädda klimatet.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Tanken var att det här skulle bli en intervju i stil med: Här är nya startupministern. Men intervjun sköts upp i olika omgångar, det kom utlandsbesök, sjukdomar och korvfestivaler mellan.

Så när Breakit nu träffar Ibrahim Baylan på näringsdepartementet har han hunnit ha posten som näringsminister i några månader.

Under tiden har det skolstrejkats för klimatet (även bland techeliten), Greta Thunberg har nominerats till Nobels fredspris, att skämmas för sin flygresa har blivit något av en ny norm och, inte minst, Breakit har dragit igång vår Impact Challenge

Därför känns det lite småtråkigt att fråga de klassiska startup-frågorna om personaloptioner, kompetensutvisningar och bristen på kodare.

Det visar sig också att just klimatet – och näringslivets roll – är ett av de ämnen som den nya näringsministern pratar allra helst om.

Dagen innan vi ses har han lyssnat på Unilevers vd på Internationella Handelskammaren, och är lite tagen.

“Det var det mest radikala klimat-talet jag hört någon företagsledare hålla”, säger han. 

“Andemeningen var kort och gott att vi har ett ansvar och att vi måste agera! Det var inga om och men i det där. Jag blev paff och glatt överraskad”, säger han.

Kan entreprenörer rädda klimatet?

“Jag sätter ett mycket stort hopp till det privata näringslivet. Särskilt i ett läge där politiker inte visar det ledarskap som behövs”.

"Jag var i USA för ett tag sedan och träffade en mängd olika företag, allt från Microsoft till medelstora- och små bolag. Alla hade inställningen att det finns ett gemensamt ansvar, ett 'vi måste fixa det här'"

Så du menar att ni politiker inte gör tillräckligt?

“Man måste vara både döv och blind för att inte se att det skett ett enormt skifte i den frågan. Och då menar jag internationellt. Jag var med i förhandlingarna inför klimatavtalet i Paris och hade mycket nära kontakt med den dåvarande amerikanska energiministern. Obama-administrationen hade en enorm påverkan. Nu ser det helt annorlunda ut.”

När det gäller just klimatdebatten i Sverige tycker han dock att det ofta blir lite väl mycket navelskåderi, "vi pratar om någon promilles påverkan hit eller dit", men det han tror är Sveriges viktigaste bidrag är att visa att det faktiskt går att leva både gott och hållbart, samtidigt. 

Han ger inte heller mycket för den flygdebatt som blossat upp. Instagram-kontot Aningslösa influencers, som "hänger ut" influencers för deras flygande, har till exempel fått mycket uppmärksamhet. Flygfrågan stöts och blöts både på nyhetsplats och i ångestridna krönikor på kultursidorna i de stora dagstidningarna.  

Ibrahim Baylan tycker att den delen av debatten är "olycklig".

“Flygandet håller på att bli den stora klimatfrågan. Att flyget behöver ställa om goes without saying, men idén att om vi bara ser till att minska flygandet i Sverige så är frågan löst... Jag tror att det bästa vore om till exempel SAS kunde gå före och visa att det går att flyga med allt mindre utsläpp. Det skulle nog vara ett mycket starkare bidrag till klimatet än om vi lyckas halvera flyget i Sverige", säger han och tillägger:

"Sverige ligger där det ligger".

Själv är han född på landsbygden i sydöstra Turkiet. Något som kan ha påverkat hans inställning.

“Jag levde mina tio första år i livet mer eller mindre fossilfritt. Det är nog inte många i Sverige som kan säga samma sak idag. Det var ett oerhört fattigt liv, ett oerhört hårt liv. Så för mig handlar fossilfrihet egentligen inte om att vi ska bli fossilfria, för det kan vi bli imorgon om vi vill – vi kan besluta oss för att stänga av allt som är beroende av fossila bränslen. Men vi vill ju inte tillbaka till den förindustriella perioden”.

Har du klimatångest?

“Nej. Men jag ser det gigantiska problemet och att vi fortfarande är på fel väg. Och när jag tittar på mina barn som är 9 och 12 så tänker jag att de måste få minst lika bra, eller bättre, förutsättningar. Men det gör bara att jag blir mer taggad. Vi måste fortsätta jobba. Och jag är en obotlig teknikoptimist”.

Ibrahim Baylan tror att Sverige kan visa att det går att leva "fritt och gott", på ett sätt som inte förstör miljön. Och där kommer bland annat startups och techbolag in i bilden. 

“Det här kan inte handla om att vi ska backa utvecklingen. Utan det måste handla om att vi med innovation, med startups och med morötter och piskor ställer om vårt samhälle. Jag tror genuint att det inte går att få med sig stora delar av befolkningen om vi inte också kan visa att omställningen leder till ett bättre liv".

Hur ska du gå tillväga för att nå dit?

"Alltid när jag börjar ett nytt uppdrag är jag angelägen om att läsa in mig på hur förutsättningarna ser ut, och sedan tillsammans med branscherna sätta upp mål. Just nu träffar jag många olika branschföreträdare inom näringslivet. Som energiminister gjorde jag samma sak, och sedan satte vi upp olika mål gemensamt. Som det om 100 procent förnybart till 2040". 

"Vi satte också upp en färdplan för att åstadkomma det. Det blev fantastiska resultat. Det är så jag brukar jobba och så jag kommer göra även nu". 

Läs mer