Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Striden om internet avgjord – upphovsrättsdirektivet blir lag

Artikel 11 och 13 blir lag. Det står klart efter att EU-parlamentet röstat igenom det hårt kritiserade upphovsrättsdirektivet.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

I dag hölls den allra sista omröstningen om EU:s upphovsrättsdirektiv. Det har kallats för en ödesdag för internet, eftersom förslaget kan få stora konsekvenser.

Vid lunchtid stod det klart att ja-sidan segrat.

"Copyright igenomröstat", skriver Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, på Twitter.

Han menar att politikerna nu har "förstört det fria internet som vi känner det". Läs en intervju med honom här.

Ändringsförslag föll – med liten marginal

Emanuel Karlsten, krönikör för Breakit, bevakade omröstningen på plats. Enligt hans liverapportering på Twitter begärde en ledamot att parlamentet skulle rösta om ändringsförslag.

Men det förkastades, med fem rösters marginal, enligt Emanuel Karlsten. 

"Det blev en snabb omröstning. Och med fem rösters marginal förkastades förslaget om att införa förändringar i avtalet”, skriver Emanuel Karlsten på sin sajt.

Har skapat debatt

Syftet med upphovsrättsdirektivet, som nu ska bli lag i alla medlemsstater, är att skydda upphovsrättsinnehavares intressen i en digital värld. Det tidigare direktivet antogs 2001, långt innan saker som Facebook ens fanns.

Stridsfrågorna har mest handlat om artikel 11 och 13. Dessa delar av förslaget har i debatten gått under benämningar som "länkskatt" (en i grunden felaktig beskrivning) och "innehållsfilter".

Konkret handlar det om att nätjättar kan tvingas sluta licensavtal med publicister för att få använda deras material, samt att plattformar som lever på användaruppladdat material måste se till att detta material inte bryter mot upphovsrätten.

Musikbranschen jublar

Elisabet Widlund Fornelius, vd för Musikförläggarna, är på gott humör när Breakit når henne.

“Det är fantastiskt. Det är verkligen på tiden att vi får mer rättvisa villkor på den digitala marknaden. Det här kommer att betyda väldigt mycket för rättighetsinnehavare”, säger hon och fortsätter:

“Det är ett historiskt steg, det har varit en lång process och en debatt utan motstycke”.

Vad innebär det för musikbranchen?

“Det innebär att vi kan förhandla om avtal med stora digitala plattformar som sprider stora mängder upphovsrättsskyddat material, att vi kan förhandla i en mycket bättre position än vi hade tidigare”.

Även Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, välkomnar resultatet. Hon menar att beslutet skapar förutsättningar för en bättre balans på marknaden.

“Det handlar om att det i dag finns ett fåtal kommersiella aktörer som tjänar alla pengar och inte återinvesterar dem i journalistik. Men med det nya upphovsrättsdirektivet kommer det att skapas bättre förutsättningar”, säger Kerstin Neld.

Kan bli svensk lag om två år

Enligt Medievärlden, som pratat med departementsrådet Anders Olin, återstår några formella steg innan direktivet kan bli svensk lag. 

# I april ska ministerrådet godkänna avtalet. Det ses som en formalitet då ministerrådet redan tidigare godkänt avtalet.

"Det är fortfarande en öppen fråga i den bemärkelse att man är fri att rösta ja, nej eller lägga ned sin röst. EU-nämnden kommer ha möjlighet att ge sin input om hur Sverige bör rösta", säger Anders Olin till Medievärlden. 

# Varje EU-land har sedan två år på sig att klubba direktivet som nationell lag.

"Man är skyldig att genomföra EU-direktiv. Gör man inte det resulterar det i ett överträdelseärende och det leder till böter", säger Anders Olin till Medievärlden.

Om du har missat alla turerna kring den så kallade "länkskatten" och "innehållsfiltret" så kan du läsa mer här.

Läs mer