Elizabeth Holmes stora förebild var Steve Jobs, hon var besatt av att bygga en ny unicorn – och hon skulle göra det med blod. Som 19-åring hoppade hon av Stanford för att börja undersöka hur man kunde göra processen med att ta blodprov enklare.
Resultatet blev Theranos, som med bara ett fåtal droppar skulle kunna analysera användarnas blod och identifiera allt från diabetes till cancer.
Tunga investerare hakade på. För fyra år sedan värderades bolaget till 9 miljarder dollar.
Hon beskrevs som världens yngsta ”self made billionaire” och hennes teknik för blodprov skulle kunna revolutionera läkemedelsbranschen.
Holmes var på varenda tidningsomslag.
Liksom idolen Steve Jobs klädde sig hon i svarta polotröjor. Bolaget hyrde även in samma filmare som gjort en film om Apple och Jobs, för att spela in en film om Holmes och Theranos.
Som gjort för Hollywood
Problemet var bara att hon ljög om sina blodtester, som inte funkade. Under 2015 började misstankar uppstå och snart föll hela bolaget som ett korthus.
Som gjort för Hollywood. Under 2019 väntas filmen Bad Blood, som bygger på boken med samma namn, komma ut.
Och nu kommer även en HBO-dokumentär om Holmes. I veckan har “The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley” premiär på HBO i USA och i slutet av mars väntas den komma till Sverige.
Recode har pratat med regissören Alex Gibney, som säger att han under inspelningens gång hela tiden brottats med frågan: Varför lät Elizabeth Holmes det hela gå så långt?
“Jag tror inte att det handlade helt och hållet om girighet. Jag tror inte hon är Bernie Madoff. Utan jag tror att hon hade ett kall, och att hon trodde på det. Men jag tror också att hon hade gått på idén om vem hon själv var”, säger han.
Till en början var det inte helt lätt att få folk att vilja prata om Theranos. Skälet, enligt Alex Gibney, var att folk hade skrämts till tystnad av Theranos advokat David Boies. Samma advokat som bland annat försvarade Harvey Weinstein efter Metoo-anklagelserna.
Men tillslut kom ett genombrott och folk började öppna upp. I dokumentären intervjuar han bland annat journalister som lurats av Holmes historia. En av dem är Roger Parloff på Fortune. Bara ett år innan Theranos avslöjades publicerade han det här hyllningsporträttet.
“Han grämer sig fortfarande över sin roll i det här, och sin oförmåga att se igenom bluffen”, säger Alex Gibney.
"Alla älskar en bra story"
På frågan om han tror att det delvis är medias fel att bedrägeriet kunnat fortgå så länge säger han:
“Absolut, det är inte så enkelt att man kan säga att det är medias fel helt och hållet, men det är uppenbart att vi alla älskar en bra story och att Elizabeth Holmes story var en sådan som vi ville höra: Vi kan göra sjukvården bättre, vi kan göra vården mer transparent och vi kan göra den billigare".
"Och som om inte det var nog, här har vi ett bolag som leds av en ung kvinna, i ett annars mansdominerat Silicon Valley. Och hon är inte bara vd, utan även grundare och uppfinnare”.
Inför filmandet har teamet bakom dokumentären varit i kontakt med Elizabeth Holmes, som inte velat medverka.
“Vi hade kontakt med henne tidigt i arbetet, och försökte övertala henne att vara med. Men hon sa att det var hon som var offret i den här historien, och att det enda skälet till att det gick som det gick är för att hon är kvinna. Hon menar att det finns många män i Silicon Valley som kan göra misstag efter misstag, men som blir förlåtna och kan komma tillbaka. Om du är kvinna får du bara en chans”.
Ett argument som Alex Gibney, i just det här fallet, säger att han inte köper:
“Jag tror att idén bakom argumentet stämmer. Jag tror att vi behandlar kvinnliga grundare hårdare och att vi låter män komma undan enklare”.
"Men i det här fallet har Elizabeth Holmes passerat gränser som verkligen inte ska passeras. Hon hade en teknik för blodtest som inte fungerade så bra, men hon behövde pengarna, så hon gick vidare med projektet och lät riktiga patienter använda Theranos produkter. Då handlar det plötsligt om liv eller död, för de testade saker som hepatit c och syfilis. Hade hon stannat i teststadiet så hade jag köpt det argumentet. Men i det här fallet riskerade hon människors liv”.
Gav nej-sägare sparken
Han menar att ett stort problem var att Holmes bara omgärdade sig med ja-sägare.
“Och när folk började säga nej så antingen marginaliserade hon dem, eller gav dem sparken”.
Förra året lade Theranos helt ner verksamheten och Elizabeth Holmes står nu åtalad för bedrägeri.