Sök ikon

Paf ratar storspelarnas pengar: "Hela spelbranschen borde säga nej"

De som spelar riktigt mycket är få, men lönsamma. Foto: AP samt Stina Stjernkvist/TT.

Storspelarna är spelbolagens största kassako.
Men nu har ett av dem bestämt sig för att tacka nej till storspelarnas miljoner.
"Det är ohållbara pengar som vi inte längre tar emot", säger vd:n Christer Fahlstedt

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Vissa kallar dem "storspelare". Det finns till och med ett helt nätkasino som marknadsförs exklusivt mot den gruppen.

Andra pekar på att spelbolagens bästa kunder är riskspelare, och i värsta fall människor som är på väg in i ett destruktivt spelberoende.

Frågan är brännande aktuell. Civilminster Ardalan Shekarabi hotar spelbolagen med lagstiftning, om de fortsätter med sin aggressiva marknadsföring.

Nu väljer spelbolaget Paf att öppna upp kring hemligheterna. Man redovisar exakta siffror över hur lönsamma de kunder som spelar – och förlorar – allra mest pengar är.

"Det här är siffror som de flesta spelbolag vill gömma undan eftersom de visar att ett fåtal individer kan ha en oerhört stor påverkan på resultatet", säger vd:n Christer Fahlstedt i ett pressmeddelande.

Siffrorna, som Breakit har tagit del av, talar sitt tydliga språk. Totalt förlorade Pafs kunder drygt en miljard kronor under 2018.

Storspelarna stod för knappt en tiondel av förlusterna, trots att de bara utgör 0,13 procent av Pafs totala kundbas. Som storspelare räknas alla som förlorat mer än 300.000 kronor. 

I snitt förlorade storspelarna 420.000 kronor.

Paf uppmanar nu resten av spelbranschen att visa sina kort – och avslöja hur mycket de tjänar på storspelarna.

Inför förlustgräns

Förutom att redovisa siffrorna har Paf valt att säga nej till de allra mest lönsamma kunderna på sina nätspel. Sedan i höstas har bolaget börjat införa en förlustgräns på 300.000 kronor per kund och år.

"Siffrorna visar att förlustgränsen och våra tuffare åtgärder inom spelansvar gör att vi tappar över 40 miljoner kronor i intäkter årligen från de storspelande kunderna. Det är mycket pengar men det är ohållbara pengar som vi inte längre tar emot och som hela spelbranschen borde säga nej till, säger Christer Fahlstedt i pressmeddelandet.

Förlustgränsen ska nu implementeras "fullt ut". 2020 ska alla intäkter från storspelarna på nätet vara borta. Paf lovar också att stoppa all direktmarknadsföring till spelkunder som tillhör riskzoner.

Drygt en tredjedel av spelbranschens totala intäkter kommer från problemspelare. Det stod klart när Folkhälsomyndigheten utredde frågan 2017.

Läs mer