Facebookgrupper samlar människor med gemensamma intressen på samma plats. Alltså borde det vara tacksamt för annonsörer att rikta sig mot grupperna.
Men riktigt så enkelt är det inte.
För 3-4 år sedan exploderade grupperna till både antal och medlemmar. Idag är det svårare att bygga upp en stor grupp.
Det beror främst på att antalet grupper som konkurrerar om användarnas uppmärksamhet har blivit fler.
“Antalet Facebookgrupper som folk är medlemmar i ökar, utan att tiden som de lägger på plattformen ökar. Det gör att räckvidden sakta men säkert sjunker för grupperna och tillslut kommer bara de som verkligen genererar värde för medlemmarna att slå igenom”, säger Amanda Oxell, digital strateg och grundare av Annonsrådet som jobbar för att få bort sexistisk reklam.
De grupper som lyckas tränga igenom i bruset har dock stor potential att tjäna pengar på sin målgrupp. Sponsrat innehåll i grupper är en trend som både Amanda Oxell och Emma Blom, grundare av sociala medier-byrån Social industries, märker av.
“Jag ser ingen skillnad på att vara influencer på Instagram eller ha en grupp på Facebook utifrån att tjäna pengar. Alla som har en avgränsad målgrupp är attraktiva för annonsörer. Sen är det viktigt att inte basera hela ditt varumärke på en enda kanal, du behöver erbjuda följare och annonsörer olika typer av innehåll”, säger Emma Blom.
Måste drivas som ett företag
Men det räcker inte med att bara driva en grupp med många medlemmar. För att lyckas på riktigt krävs ett affärsmässigt tänk, en eller flera duktiga säljare och att man bygger upp gruppen precis som ett företag.
Carro Levy och Emely Crona Stenberg startade Heja livet på Facebook för fyra år sedan. I dag har gruppen runt 94.000 medlemmar och har omvandlats till ett bolag som står på flera ben. En betydande intäktskälla är events i samarbete med olika företag.
“Hittills har nog ingen lyckats på samma sätt som Heja livet. Deras samarbete med Odd Molly (som du kan läsa om här) var enligt mig startskottet för hur man kan göra ett affärsmässigt koncept utifrån en grupp".
"Det räcker inte med att ha många medlemmar eller bara lägga upp en bild med en köpuppmaning, utan det handlar om att kunna skapa och paketera ett koncept som säljer. Tonen i deras grupp är också väldigt civiliserad, vilket är viktigt för att större företag ska vara intresserade av att synas i sammanhanget”, säger Amanda Oxell.
Det finns mycket som talar för att gruppkonceptet kommer slå igenom stort bland annonsörer. Till exempel pekar båda experterna som Breakit talat med på att det finns en större reklamtröttnad hos influencers.
Är man medlem i en intressegrupp om exempelvis cykling så är man oftast positivt inställd till det som postas och har ett högt förtroende för gruppen. Ställer ett företag en cykel-relaterad fråga är det troligt att medlemmarna kommer att svara och ägna större tid med varumärket, jämfört med om de ser en sponsrad bild på en cykel i ett Instagramflöde.
“Gruppmedlemmarna är mycket mer aktiva, de läser och deltar i diskussioner. De flesta som exponeras för reklam hos en influencer är oftast passiva, en del väljer att gilla eller kommentera men de flesta tittar bara. Influencers följare är så vana vid sponsrade inlägg att man kan diskutera deras effekt”, säger Emma Blom.
Amanda Oxell tror att en grupp-administratör kan tjäna minst lika mycket, eller mer, än en influencerprofil. Men det här med prissättning är svårt, precis som hos influencers finns ingen vettig prismodell eller branschstandard att gå efter när det gäller annonssamarbeten.
“Om jag hade en grupp med 100.000 medlemmar skulle jag lägga mig någonstans mellan 30.000 och 60.000 kronor beroende på upplägg. Men då behöver du få kontakt med annonsörer och det är inte lätt om du inte har varit i mediebranschen”, säger hon.
Så vad krävs för att en kommersialisering av Facebookgrupper ska ta fart på allavar?
“Att det kliver in aktörer på marknaden som kan hjälpa administratörerna att tjäna pengar. Man kan så klart göra det själv, men det krävs ett jävlar anamma och att man är duktig på att sälj och marknadsföring”, säger Amanda Oxell.
Hon tillägger att annonsörer i grunden är försiktiga, så även om betalningsviljan för gruppsamarbeten ökar, så kan det ta tid.
Emma Blom pekar också på att det tar lång tid innan nya koncept sätter sig.
“Vi var sjukt tidiga med att sälja Snapchat-annonser, alla är jättesugna men ingen vill betala. Jag tror att vi kommer se samma beteende länge i grupperna. Det känns hett och spännande, men ingen vill betala stora summor än”.