Sök ikon

42-årig svensk mitt i misstänkt miljardbedrägeri – nu åtalas Onecoin-ledarna av FBI

Till vänster Onecoin-grundaren Ruja Ignatova. Bilden är ett montage. Foto: Onecoin samt Istock

Han levde ett liv i lyx och reste världen runt i privatplan för att marknadsföra den digitala valutan Onecoin. Tre miljoner människor hakade på.

Breakit kan nu berätta att en 42-årig svensk – som haft en central roll i bolaget – i höstas greps i Thailand och utlämnades till USA.

Nu väcks åtal mot hans kompanjoner.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

“Ni hao ma?”, ropar en smokingklädd man med vinröd fluga från en scen i Kuala Lumpur.

Han fortsätter elda upp åskådarna: “Wheeeere iiiiiis my people?”. Och möts av publikens jubel.

Det är den 25 november 2017 och den 42-årige svensken från Stockholm har ägnat de senaste tre åren åt att resa runt i världen för att missionera ut den digitala valutan Onecoin.

Onecoin är en av många kryptovalutor som poppar upp under de här åren. Bolaget rider på den våg av kryptomani som råder och säger sig utmana giganten bitcoin.

Valutan är digital, styrs inte av någon centralbank och säger sig ge människor möjlighet att betala utan inblandning av någon bank.

Dessutom kan man bli rik, i takt med att värdet på valutan ökar. Precis som med bitcoin.

Men det varken den 42-årige svensken eller den entusiastiska publiken i Kuala Lumpur vet är att han ett år senare, i oktober 2018, ska vara efterlyst av både Interpol och FBI – i vad som av amerikanska åklagare beskrivs som ett klassiskt pyramidspel på en ny plattform. 

Bolaget misstänks ha lurat till sig mångmiljardbelopp.

***

Onecoin uppger på sin hemsida att bolaget grundats av den färgstarka bulgariskan Ruja Ignatova. Enligt de amerikanska utredarna finns det dock även en icke namngiven medgrundare.

Om det är den 42-årige svensken vet vi inte med säkerhet. Men klart är att han är en av valutans frontfigurer och att han var bekant med Ruja Ignatova redan innan Onecoin drog igång. I sociala medier syns han och Ruja Ignatova exempelvis ofta tillsammans på olika event för valutan.

Själv kallar han sig för Onecoins “001 master distributor”.

I ett blogginlägg på sajten Medium berättar 42-åringen att han träffade “Dr Ignatova”, eller "Crypto Queen" som hon också kallar sig, ett flertal gånger och förstod att hon var något på spåren och bestämde sig för att “hjälpa henne”.

Enligt norska Aftenposten träffades de två Onecoin-profilerna när båda var engagerade i en annan digital bluffvaluta, Bigcoin. Enligt tidningen har svensken också tidigare varit involverad i det norska pyramidföretaget Unaico.

Under 2014 började svensken och Ruja Ignatova, mycket framgångsrikt, resa runt i Östeuropa och Asien för att bygga upp nätverk kring sin nya valuta.

På några år hade de, enligt egna uppgifter, lyckats få 3 miljoner anhängare till bolaget som består av två delar, dels den så kallade kryptovalutan och dels en utbildningsgren som går under namnet Onelife Academy.

Den som köper valutan signar också upp sig för kurser som går på mellan 5000 och en halv miljon kronor, enligt finska tidningen Yle, som också skriver att just utbildningspaketen är den främsta inkomstkällan för bolaget.

I Sverige uppges bolaget ha runt 60.000 medlemmar. 

Att det går bra under de här åren syns i Onecoins och den svenske 42-åringens videos på Youtube. I ett klipp som svensken har laddat upp spelas dramatisk musik, samtidigt som han själv kommer inkörandes på ett flygfält i Sydamerika i en Porsche Cayenne. Iförd röda loafers och solglasögon kliver han ur och stiger på ett privatplan, brandat med Onecoins logga.

Kameran sveper från cockpit till glas som fylls med champagne.

När planet har lyft tar han av sig solglasögonen och tittar in i kameran.

“Vi är här i Colombia för att skapa förändring för dig, ditt folk och ditt team”, säger han på engelska och pekar in i kameran.

Sen gör han "Onecoin-tecknet", där tummen och pekfingret formas till bokstaven o.

Det är sommaren 2016 och Onecoin är på väg att erövra världen. Den 42-årige svensken flyger runt i privatplan för att föreläsa om den så kallade kryptovalutan och de utbildningspaket som bolaget säljer till anhängarna.

Samma sommar har Ruja Ignatova lovat att öka antalet tillgängliga Onecoins från 2,1 miljarder till 120 miljarder, och samtidigt fördubbla investerarnas insatser. Det sker utan att kursen påverkas. Många Onecoin-ägare blir därmed dubbelt så “rika” i ett slag.

***

Men det finns tidigt de som ser varningsklockor. Redan i september 2015, ett år efter att Onelife grundades och svensken och Ruja Ignatova gav sig ut på säljresa, skrev den bulgariska affärstidningen Kapital att Onecoin-grundarna genom marknadsföring via nätet lyckats bli rika “på ingenting”.

Det går så bra att Ruja Ignatova har köpt byggnader i centrala Sofia för drygt 90 miljoner kronor. Precis intill parlamentet.

Tidningen skriver att det inte går att slå fast att det rör sig om ett bedrägeri, men att bolaget rör sig i gråzonen på kryptomarknaden.

Även många Onecoin-anhängare börjar klaga på att det inte går att köpa något för valutan, eller omsätta den i vanliga pengar.

Snart ska fler varningsklockor börja ringa och problemen hopa sig ytterligare för Ruja Ignatova och den 42-årige svensken. Flera länder inleder utredningar. I Sverige hamnar Onecoin på Finansinspektionens varningslista.

Redan i januari 2016 polisanmäler svenska Lotteriinspektionen bolagets svenska verksamhet för misstänkt brott mot Lotterilagen, en anmälan som dock läggs ner.

I september 2017 skriver svenska Finanspolisen att tillgängliga data pekar på att Onecoin inte är en kryptovaluta, utan ett pyramidspel.

I Kina väcker myndigheterna åtal mot 98 personer för inblandning i Onecoin. Samtidigt har utredningar mot bolaget inletts i en rad länder, som Storbritannien, Irland, Italien, USA, Kanada, Ukraina och Baltikum.

I oktober 2017 går Ruja Ignatova under jorden och driften tas över av hennes lillebror, Konstantin Ignatov.

I januari 2018 skriver Dagens industri, med hänvisning till Bloomberg, att bulgariska myndigheter på begäran av en tysk åklagare slår till mot kontor i Sofia som tillhör Onecoin. Bolaget misstänks ha använt valutan för organiserad brottslighet, penningtvätt och för att finansiera terrorism.

Under hösten 2018 bestämmer sig thailändska myndigheter för att ta i med hårdhandskarna mot internationella brottslingar som gömmer sig i landet. Och det är då den 42-årige svensken återigen dyker upp.

I en artikel från Bangkok Post beskrivs hur en rad utländska medborgare grips. En av dem är svensken som i samband med gripandet utlämnas till USA. Uppgifterna har bekräftas för Breakit av UD.

***

Och nu kan slutet vara nära för Onecoin. Förra veckan gick FBI och åklagarmyndigheten för södra New York ut med ett pressmeddelande om att man gripit Ruja Ignatovas bror Konstantin Ignatov. Han ska ha befunnit sig på ett Onecoin-möte i Los Angeles i samband med gripandet.

Nu väcks åtal mot syskonparet, även om Ruja Ignatova fortfarande är på fri fot. Utredarna menar att det rör sig om “ett klassiskt pyramidspel, men på en ny typ av plattform”.

Myndigheten skriver vidare i pressmeddelandet att människor världen runt spenderat miljarder på Onecoin, som man menar byggde på falska påståenden och lögner.

Enligt FBI:s utredning finns det dokument som ska styrka detta. Det ska bland annat ha framkommit i mejl mellan Ruja Ignatova och en person som ej namnges men beskriv som Ignatovas medgrundare, “grundare 2”. Enligt FBI kallar sig grundare 2, precis som den 42-årige svensken, för Onecoins “001 master distributor”.

Om fler personer haft den titeln låter vi vara osagt.

I mejlkonversationen som FBI tagit del av, som börjar redan 2014, diskuterar de båda grundarna tidigt hur de ska kunna göra en exit, och Ignatova föreslår: “Vi tar pengarna och springer, och skyller allt på någon annan”.

I ett annat mejl skriver Ruja Ignatova att hon känner sig olycklig, och att framtiden – oavsett vad som händer med Onecoin – inte känns särskilt lockande. Hon skriver att hon visst har gjort många dumma saker i livet, men att det här är något som förändrar vem hon är i grunden och något hon kommer få leva med.

Enligt dokument som åklagaren tagit del av ska Onecoin ha tjänat 23 miljarder kronor enbart mellan 2014 och 2016.

FBI:s utredare menar också att värdet på valutan inte följer utbud och efterfrågan, som bolaget hävdat, utan att det helt enkelt har bestämts internt. 

Utöver de bulgariska syskonen åtalas även en amerikansk jurist misstänkt för att ha hjälpt Onecoin att tvätta 400 miljoner dollar.

De åtalade riskerar 20 års fängelse. 

Onecoin-ledarnas advokat, norska Per Danielsen, skriver i ett mejl till Aftenposten att de anklagade tillbakavisar alla anklagelser. Han menar att utredningen är “osedvanligt dålig och tunn”. Även Breakit har sökt Per Danielsen för en kommentar.

Av dokumentet framgår inte varför den 42-årige svensken inte har blivit åtalad. UD kan inte svara på om han fortfarande är häktad, eller om han har släppts på fri fot. Breakit har sökt FBI som enbart svarar att man av princip aldrig varken bekräftar eller dementerar pågående utredningar.

Historien lär fortsätta.

Vet du mer? Kontakta johanna@breakit.se

Läs mer