Det har snackats en hel del om serieentreprenören Konrad Bergströms nya projekt Xshore. Därför var det med rejäl förväntan som jag på lördagseftermiddagen klev ombord på en av Konrad Bergströms splitternya elbåtar på båtmässan i Älvsjö.
Den låg stabilt förankrad på mässgolvet där Xshore bokat in sig i två stora montrar. Jag klev ombord och fick höra en entusiastisk Konrad Bergström sjunga elbåtens lov.
Prislappen är dock en smula avskräckande. Båten som jag och Konrad Bergström satt i går loss på 2,8 miljoner kronor.
“Visst det är en del pengar men vår vision är att det här ska bli folkets båt. Se på Tesla där började man med extremt exklusiva bilar och nu blir det allt fler som har råd att köpa dem”, säger Konrad Bergström.
Han gillar liknelsen med Tesla och har i tidigare intervjuer kallat sin båt för “en Tesla på vatten”.
Ägarbråket blev förlösande
Redan för 20 år sedan registrerade han varumärket Xshore men det var först förra året Konrad Bergström började jobba på allvar med projektet.
Paradoxalt var det ägarbråket i Konrad Bergströms gamla bolag Zound Industries som fick honom att satsa helhjärtat på Xshore.
“Det var när vi gjort ett riktigt avslut i Zound som jag fick tid att på riktigt satsa på Xshore”, säger Konrad Bergström.
Inget ont som inte har något gott med sig?
“Exakt så är det i det här fallet. Jag hade ju hållit på tio år med Zound och nu känns det fantastiskt att köra vidare med Xshore”, säger han.
Konrad Bergström byggde upp hörlurstillverkaren Zound industries till ett miljardbolag men blev osams med de andra större ägarna om den framtida strategin.
“Jag såg Beats som omsatte 2,5 miljarder dollar samtidigt som vi omsatte 200 miljoner dollar. Varför skulle inte vi kunna bli lika stora som dem? De andra var nöjda med en tillväxt på 30 procent per år medan jag ville växa med minst 100 procent”, säger Konrad Bergström.
Han hade planer på att köpa ut de andra ägarna men i slutändan blev det Konrad Bergström själv som blev utköpt, i alla fall nästan. Zound industries styrelseordförande och största ägare Tommy Jacobson köpte ungefär hälften av Konrad Bergströms aktier för runt 60 miljoner kronor.
Nu har styrelsen flaggat för att man ska sälja hela bolaget eller ta det till börsen.
“Jag tror Zound skulle må bäst av att få en industriell ägare men oavsett kommer jag nog att sälja resten av mina aktier, jag har kvar runt 3,5 procent idag”, säger Konrad Bergström.
Han träffade Tommy Jacobson för några veckor sedan och säger idag att han lagt bråket mellan dem bakom sig.
“Det är inget jag tänker på nu, vi hade olika filosofi helt enkelt och Tommys kan säkert också vara rätt. I det här fallet kan man säga att han vann men jag har gått vidare nu och det känns skönt”, konstaterar Konrad Bergström.
Vill bygga nytt miljardbolag
En stor del av pengarna från försäljningen av Zound-aktierna pumpar han nu in i satsningen på elbåtar.
“Jag äger 92 procent av Xshore och i dagsläget har jag inget behov av något externt kapital även om det finns en del intresse. Det var en aktör som nyligen ville köpa runt 15 procent av bolaget men det är inte aktuellt”, säger han och fortsätter:
“Däremot så kan det bli så att jag tar in någon som kan nå ut brett. Jag har flera artistkompisar och en del av dem investerade också i Zound som blivit en väldigt bra resa”.
Målet är att sälja 20 elbåtar under 2019. Lyckas Konrad Bergström med det kommer omsättningen landa på 42 miljoner kronor och bolaget går med vinst.
Men det är ändå bara början – Konrad Bergström har betydligt större planer för Xshore:
“Xshore ska bli mycket, mycket större än Zound. Marknaden är enorm och vi är bara i början av den här resan”, säger Konrad Bergström och avslöjar försäljningsprognosen för ytterligare två år framöver:
“2020 ska vi sälja 75 båtar och 2021 räknar vi med att sälja 300 båtar”.
Med antagandet att varje båt då säljs för runt 2 miljoner kronor innebär det en omsättning på över en halv miljard kronor. Konrad Bergström poängterar dock att planerna kan ändras.
“Det är det sköna med att äga bolaget själv. Jag har ju 92 procent av aktierna och det är ingen styrelse som bestämmer över mig. Dyker det upp en möjlighet så kan jag själv direkt bestämma om vi ska hoppa på den även om det på kort sikt betyder att vi förlorar pengar”, säger Konrad Bergström.