Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nytt EU-förslag väcker ilska – kan slå mot fler techbolag än väntat

Foto: Istockphoto.com

En ny överenskommelse mellan Tyskland och Frankrike har gett det så kallade "uppladdningsfiltret" nytt liv.
Och kritikerna av förslaget är oroliga.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Under 2018 skrev vi på Breakit flera artiklar om att politiker på EU-nivå är i färd med att rösta igenom ett direktiv som av allt att döma kan få stora konsekvenser för världens techbolag. Det skulle till och med vara “en ödesfråga för internet.

På det stora hela är det framförallt två kontroversiella delar som kritiserats:

Artikel 11, som handlar om att publicister och mediebolag ska få ersättning av techplattformar (exempelvis Google) vid publicering av innehåll från medier.

Artikel 13, som ska göra att plattformar – exemplevis Facebook och Youtube – blir ansvariga för att material som laddas upp inte bryter mot upphovsrätten. Om musik laddas upp på Facebook måste Facebook exempelvis kunna säkerställa att rättighetsinnehavare får ersättning. Jättarna kommer med andra ord behöva implementera ett form av "uppladdningsfilter" på sina sajter.

De flesta är överens om att grundtanken med förslagen är bra – men utformningen av förslagen har väckt starka känslor.

I ena ringhörnan finns framförallt techjätten Alphabet, med Google och Youtube i portföljen, som har fört ett intensivt lobbyarbete mot förslagen. Detta eftersom att de, om förslagen går igenom, tvingas betala ersättning till mediebolag när de använder sig av deras texter och bilder i exempelvis sina sökresultat.

I den andra ringhörnan finns musikförläggare, rättighetsinnehavare och publicister som krävde att stärkt förhandlingsposition och skydd för upphovsrättsskyddat material.

“Äntligen kan pengarna hamna i rätt fickor. Istället för att bara hamna i de amerikanska jättarnas fickor så kan de istället hamna hos innehållsskaparna”, har Musikförläggarnas vd Elisabet Widlund Fornelius sagt till Breakit tidigare.

Dessutom finns det "internetaktivister" och andra som kämpar för ett fritt internet. Breakits krönikör Emanuel Karlsten är en av de som har tagit debatten i Sverige och lyft fram riskerna som direktivet för med sig

Förslagen röstades först ned i EU-parlamentet, vilket öppnade upp för förändringar i förslagen. När parlamentet sedan röstade om direktivet igen – efter att en rad nya förslag kommit in – fick både artikel 11 och 13 tummen upp.

"Det här är verkligen ett dåligt resultat som kan komma att betyda döden för internet som vi vet det idag. I princip alla de ändringsförslag som vi försökt få igenom föll och jag röstade emot förslaget", skrev en besviken Fredrick Federley, EU-parlamentariker för C, till Breakit då.

Sedan omröstningen har det varit förhållandevis tyst, åtminstone i de stora medierna. Men nu, efter en oväntad utveckling, har ytterligare oro väckts hos motståndarna till förslagen.

Kortfattat handlar det om att Tyskland och Frankrike, som tidigare har haft olika syn på hur artikel 13 ska utformas, nu tycks ha enats. Ett nyligen publicerat dokument som visar på en överenskommelse mellan länderna som innebär att många fler sajter än vad som först befarades kan komma att omfattas av kravet på “uppladdningsfilter”.

Enligt förslaget ska alla kommersiella plattformar som antingen är äldre än tre år, tjänar mer än 10 miljoner euro om året eller har fler än 5 miljoner unika besökare i månaden omfattas av kravet.

Med andra ord: Det är inte bara techjättarna som måste skaffa ett "uppladdningsfilter".

Detta är även ett hot mot internetbaserade startups i Europa, menar kritikerna. Vilket var anledningen till att Tyskland från början ville att kraven skulle vara högre satta.

Tyska piratpartisten Julia Reda har varit en av de flitigaste kritikerna mot förslaget. Men även den stora organisationen Electronic Frontier Foundation kritiserar det nya förslaget.

I Sverige har miljöpartisten Max Andersson tweetat ut sin frustration.

“Det var nog inte meningen att företag som tex @ThatsUpSthlm, @Mapillary, @Fotosidan, @Freeride eller @FunBeat, vars affärsidéer inte alls handlar om att snylta på andras upphovsrätt, skulle bli drabbade. Men det fransk-tyska förslaget är så dåligt att de åker med av bara farten", skriver han.

När trilogsamtalen är avklarade ska EU-parlamentet återigen rösta om det färdiga förslaget. Den omröstningen kommer att äga rum någon gång i mars eller april.

Läs mer