Sök ikon

Så portade jag mig för evigt från techelitens hemliga pokergäng

Stefan Lundell är bitter för att han inte fått någon inbjudan till Grundarpoker av Magnus Wiberg. Det har däremot Alexander Pärleros. Foto: TT, Sara Lindmark och Press. Montage av Breakit.

Breakits grundare Stefan Lundell skickar sms som aldrig borde ha skickats – och jobbar på sin impulskontroll.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Allt är Alexander Pärleros fel. Eller möjligen min bristande impulskontroll.

Oavsett vems felet är så diskvalificerade jag mig i veckan definitivt från alla möjligheter att få access till det mytomspunna nätverket Grundarpoker.

Redan för tio år sedan fick jag höra talas om sällskapet som träffades några gånger per år för att nätverka, skvallra – och spela poker. På sammankomsterna, som brukade hållas i någon bättre lokal runt Stureplan, hängde tungviktare som Spotify-grundaren Martin Lorentzon och Klarnas dito, Sebastian Siemiatkowski

Enligt insiders var själva pokerspelandet sekundärt. Det som verkligen betydde något var snacket under och mellan partierna. Då skapades nya affärer och skvallrades om andras. Som journalist hade jag inte en chans att ta mig in på gästlistan men när vi drog igång Breakit för fyra år sedan öppnades plötsligt en möjlighet.

Nu var jag ju faktiskt entreprenör på ett bolag som dessutom växte snabbt inom den digitala sektorn. Till på köpet hade jag som journalist fått bra kontakt med en av Grundarpokers skapare, entreprenören och riskkapitalisten Magnus Wiberg.

När en av Grundarpokers medlemmar rekommenderade mig som medlem var jag övertygad om att Magnus och de andra i den inre kretsen skulle ge tummen upp.

Men månaderna gick och inbjudan till pokern lyste med sin frånvaro. Jag ska villigt erkänna att det var en liten tagg som skavde. Och när jag i onsdags lyssnade på Alexander Pärleros intervju med Magnus Wiberg i Framgångspodden blossade denna lilla skråma upp till ett stort sår.

Alexander Pärleros hyllade Grundarpoker som en tung institution, och naturligtvis hade han fått vara med och spela ett antal gånger, berättade han. Och det var ungefär där som jag febrigt greppade telefonen och letade upp Magnus Wibergs nummer.

Det första sms:et formulerade jag inställsamt (“riktigt intressant intervju!”) och i det andra försökte jag med glimten i ögat påpeka att jag “fortfarande var bitter över att inbjudan till Grundarpoker aldrig dykt upp”. Men sedan tappade jag konceptet helt och började yra om hur mycket Breakits omsättning växt kryddat med stora utropstecken. Några sekunder efter at jag skickat det sista, lätt desperata, sms:et till Magnus Wiberg hörde jag Alexander Pärleros konstatera i podden:

“Man frågar inte om man får vara med i Grundarpoker utan man blir i så fall tillfrågad”.

Magnus Wiberg höll med i den analysen – och jag insåg i samma stund att jag för alltid var portad från Grundarpoker.

Trevlig helg!

Veckans avhopp: Marie Björklund. I höstas tvingades Joanna Hummel bort från skönhetsbolaget Lyko efter en schism med grundaren Rikard Lyko. Igår kom beskedet att Joanna Hummels parhäst på Lyko, finanschefen Marie Björklund, också slutar (för ett nytt jobb hos It-konsulten Knowit). Inte särskilt förvånande att också hon tackar för sig när den hon jobbat närmast har fått sluta. I Affärsvärlden fick Lyko-aktien en köprekommendation i veckan men jag ser ändå ledningsturbulensen som en varningssignal.

Veckans trafikbomb: Tove Andersson. Krypto-entreprenören Tove Anderssons brandfackla mot det kontantlösa samhället har engagerat er läsare på ett sätt som vi sällan tidigare upplevt. Hennes debattartikel är en av de mest lästa i Breakits historia. Kul och dessutom ett i högsta grad relevant och intressant ämne. Vad tycker du – ska vi skrota kontanterna? In och debattera!

Veckans kollega: Ida Hansson Brusewitz. Ungefär samtidigt som jag publicerade förra veckans krönika fick jag en ny konkurrent – Ida Hansson Brusewitz lanserade sin veckokrönika med det fyndiga namnet Mitt i bruset. Ida är, enligt min ringa mening, Dagens industris smartaste journalist och det ska bli kul att följa hennes nya kolumn – gör det du också!

Veckans tipsare 1: Carole Ginman. Vi får flera hundra uppslag till vår tips-mejl varje vecka och det är en omöjlig uppgift att fånga upp allt. Själv blev jag rätt exalterad när jag fick mejl från Carole Ginman, marknadschef på e-handelskonsultbolaget Nosto. I mejlet pitchade hon en ny rapport som visade att vi (i Norden) numera shoppar mer kläder via mobilen än vi gör via våra desktop-datorer. Riktigt spännande trendskifte inom e-handeln. Men den här gången hann vi bara rapportera om detta här.

Veckans tipsare 2: Breakits fans. Jag har sagt det förr men jag säger det gärna igen – jag ÄLSKAR verkligen alla våra läsare. Innan jag drog igång Breakit hade jag jobbat som journalist i 20 år på några av Sveriges största mediebolag men jag har inte ens varit i närheten av att uppleva samma läsarengagemang som på Breakit. I torsdags fick jag ytterligare ett bevis på detta. Då fick vi inte ett, inte två, inte tre, inte fyra, inte fem – utan sex tipsmejl om att Vattenfalls hajpade startup Alltid stänger ner sin verksamhet. Tipsmejlen kom inom loppet av några minuter. Med sådana läsare är det enkelt att vara först med heta nyheter. Tack!

Veckans fokus: Claes De Faire. Kvalitetspublikationen har bränt över 100 miljoner kronor sedan starten – men nu har det vänt. Fokus chefredaktör och vd Claes de Faire skriver i ett pressmeddelande att man förra året gjorde en vinst på 1,1 miljoner kronor. Riktigt kul!

Veckans produktplacerare: Fredrik Lindström. Förra helgen såg jag Fredrik Lindströms nya föreställning Mänskligheten. Smart, kul och tänkvärd – men yrkesskadad som jag är funderade jag efteråt mest på om Fredrik Lindström gjort en deal med Apple. Röststyrningsverktyget Siri spelade nämligen en bärande roll i uppsättningen. Nu vill jag veta – har Fredrik Lindström fått betalt för denna produktplacering eller inte? Mejla mig om du vet!

Läs mer