“Tar ni kontanter?”
Käkar tapas på Kungsholmen, bordet intill ska just betala.
“Om vi gör! Så fan heller att bankerna ska få all makt över det här landet,” ryter servitrisen.
Uppfriskande.
Riksbanken förutspår att Sverige blir kontantlöst inom 3–4 år och Stefan Ingves har under hösten skickat in ett förslag till Riksdagen med syftet att tvinga samhällsbärande institutioner så som apotek och bensinmackar att ta emot kontanter. I mitt arbete med blockchain, den grundläggande teknologin för kryptovalutor, har jag reflekterat en hel del över just pengar och känner mig därför sorgsen över nyheten om att vi nu är på väg att bränna våra cash.
Jag ser detta som ett stort misstag då det skulle göra oss sårbara och inkräkta på vår frihet.
E-kronan tillför förvisso ett spännande alternativ, men i en tid när de digitala systemen fortfarande är sårbara – det vittnar inte minst Transportstyrelseläckan, Cambridge Analytica och Edward Snowdens avslöjanden om – kan det tyckas naivt att lägga all samhällsbärande infrastruktur digitalt och i händerna på kommersiella aktörer.
Reser till Berlin över helgen. Här är det till, skillnad från Sverige, omöjligt att betala med kort. Något jag svär över när jag tappar ned plånboken genom brunnsgallret under bankomaten, som dessutom tar en avgift på 3 procent för ett kontouttag.
Tyskarna håller hårt i sina analoga pengar. Kontanter är som bekant pengar utan minne och i Tyskland minns man ännu DDR och övervakningstiden med en Stasi-spion i varje trappuppgång. Med data-naiviteten som råder i Sverige idag är det tveksamt om en eventuell totalitär ledare i framtiden ens behöver bekymra sig om att anlita några spioner.
När vi betalar med kort finns som bekant möjligheten att lagra information om oss, var vi är och vad vi handlar. Trist i händelse av att ens bank råkar vara samma AB som ens försäkringsbolag och man köpt för mycket Coca-Cola för att få teckna en hälsoförsäkring. Också trist om man vill fly undan en totalitär regim och måste stanna för att tanka.
Men du har ju inget att dölja? Kanske inte. Men risken finns att det en dag är förbjudet att vara, tycka, tänka eller tro som du och då är det bra om det finns ett visst skydd inbyggt i samhället mot just den typen av maktmissbruk som är vardag i många andra länder i världen idag.
Släpper vi helt taget om kontanterna förlorar vi också möjligheten till handel vid händelse av strömavbrott. Varför betalning med mobilen inte verkar slå igenom på bred front kan bero på att folk inte gillar tanken på en plånbok som blir obrukbar när batterierna är slut.
Ser vi till historien är kriser och krig som inträffar till och från snarare regel än undantag, även om det hemma hos oss, i Sverige, var mycket länge sedan vi upplevde något sådant.
Är det därför ingen riktigt bryr sig?
Jag börjar betala med kontanter på luncherna. Pengarna är fortfarande främmande efter sedel och mynt-bytet förra året och det tar längre tid att fiska fram rätt kombination. Någon i kön suckar tyst. Jag suckar också och saknar Selma. Men vem ska egentligen sakna dessa nya monopolpengar?
Vidare har bankerna i sitt banbrytande samarbete gett oss Swish också.
Swish, så blir Sverige det första landet i världen att bli kontantlöst.
Tove Andersson
Grundare av KryptoGäris, föreläsare och marknadsansvarig på Superblocks
LÄS OCKSÅ: Forskaren: Här är ödesdatumet – då kan Sverige bli kontantfritt