“Revolut är här för att avbryta bankirernas fest och ge det svenska folket ett innovativt, teknikfokuserat bankalternativ”.
Så sade grundaren Nikolay Storonsky när det stod klart att brittiska Revolut skulle lansera mot den svenska marknaden. Då var en hel del oklart, till exempel var ens pengar hamnade om man som kund skulle börja använda deras banktjänster.
Nu rapporterar Di Digital (betallänk) att Revolut når ett genombrott.
Sajten uppger att den brittiska fintechstartupen säkrat ett banktillstånd för hela EU och att man därmed följer i svenska Klarnas fotspår. Licensen är formellt säkrad genom Litauen, enligt Di Digital.
”Vi öppnar redan 10.000 nya konton varje dag, ingen traditionell bank i Europa kommer i närheten av det. Med banktillståndet kan vi lansera nya funktioner som borgar för ytterligare tillväxt och skapar fler intäktskällor”, säger Chad West, global marknadschef på Revolut till sajten.
Banktillståndet innebär att Revolut kan börja ge ut egna lån, och att den som sätter in pengar i banken skyddas av EU:s insättningsgaranti.
”Vi ska slå oss in på lånemarknaden för både privatpersoner och företag. Det är ett stort steg för oss, utlåning är det mest lönsamma affärsområdet för bankerna”, säger Chad West till Di Digital.
I Sverige måste bolaget dock först godkännas av relevanta myndigheter, som Finansinspektionen. Den omedelbara planen för Sverige är istället att utmana aktörer som Nordnet och Avanza med aktiehandel.
Revolut har enligt egen uppgift 26.500 användare i Sverige, som har lockats av möjligheten att avgiftsfritt spendera, överföra eller ta ut pengar i över 150 olika valutor. Bankens mål var att ha 50.000 svenska användare vid utgången av 2019.