Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Tusentals blev blåsta av Bioring – vi följde spåren till en dörr i Stockholm (och ringde på)

Personer runtom i världen köpte den “smarta ringen” Bioring, som skulle mäta allt från puls till kaloriintag.

Produkten visade sig vara ett påhitt och den anonyma svensken som låg bakom försvann med miljonerna.

Men han lämnade efter sig vissa spår.

Det här är berättelsen om en före detta Handels-kille, en studentlägenhet i Stockholm – och ett nytt, misstänkt mångmiljonbedrägeri.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Den här artikeln är en återpublicering. Artikeln publicerades ursprungligen i december 2018.

Click here for the English version.

Ni kanske minns historien om svensken “Big Mike” som tog in 4 miljoner kronor från investerare via crowdfundingplattformen Indiegogo till en smart ring – Bioring – och sedan försvann med pengarna?

Redan för två år sedan skrev Breakit om den framgångsrika kampanjen, då utan att veta att personerna bakom den kort därpå skulle dra med pengarna utan att leverera några ringar.

Den gången intervjuade vi en av personerna bakom Bioring över telefon. Han var svensk och sa att han hette Michael Johnson.

För drygt en månad sedan upptäckte vi att det aldrig blev någon ring och att majoriteten av investerarna, som återfinns över hela världen, aldrig fick några pengar tillbaka.

Det såg nästan ut som det perfekta brottet.

Inte heller de amerikanska PR-byråerna som hade hjälpt till att sprida kampanjen fick betalt. Istället fick de en hälsning via Skype att de aldrig skulle kunna spåra personen, som nu kallade sig för “Big Mike”, och att pengarna fanns i ett skatteparadis.

Det väckte så klart en hel del frågor. Vem var egentligen "Big Mike" som vi hade pratat med två år tidigare? Vem var det på bilden han hade skickat till oss, som vi hade publicerat i god tro? Och vad hände med pengarna?

Det såg nästan ut som det perfekta brottet – att lura folk världen över på förhållandevis små summor, som tillsammans utgjorde ett mångmiljonbelopp.

Historien kunde ha tagit slut där – om jag inte hade fått ett tips som förändrade allt.

Fotot, som vi publicerade för två år sedan, hade fått en av Breakits läsare att reagera redan då. Nu hörde han av sig när vi skrev om Bioring igen och berättade att personen på bilden med största sannolikhet föreställde en före detta student på Handelshögskolan i Stockholm. Bifogat fanns en bild från skolans intranät på en person som, av allt att döma, är samma person som på vår.

Min första tanke var att Handels-killen blivit utnyttjad utan att ha något med kampanjen att göra. För varför skulle en person som är i färd med ett eventuellt bedrägeri skicka en bild på sig själv?

Men när jag började kika närmare på hans namn hittade jag en rad ledtrådar som faktiskt knöt honom – eller någon som utger sig för att vara honom – till Bioring-kampanjen.

Indiegogo hänvisade missnöjda personer som hörde av sig till dem angående kampanjen till Bioring-teamet och en person med samma namn som Handels-killen (vi väljer att inte publicera hans riktiga namn). Även en person från en av PR-byråerna som hjälpte till med kampanjen uppger för Breakit att han hade ”massa kontakt” med samma person.

Och det fanns fler spår, som jag återkommer till nedan.

I övrigt har han lyckats ganska bra med att få bort alla spår av sig själv på internet. En googling på hans namn ger inte mycket. Breakit har inte heller lyckats nå honom på något telefonnummer.

Däremot har han de två senaste åren varit skriven i en Stockholms-förort.

Dit ska jag så klart åka. Men så får jag höra om en ny potentiell bluff.

***

John Lewis är en frilansande skribent från Dallas som tillhör ett nätverk av personer som tillsammans jobbar för att avslöja olika bluffkampanjer på främst Indiegogo och Kickstarter.

“Det var många varningsklockor som ringde med Bioring. De egenskaper som de hävdade att ringen, som ännu inte var tillverkad och som alltså inte fanns, hade var alldeles för fantastiska med tanke på var medicintekniken står i nuläget”, skriver han i ett mejl till Breakit.

Han berättar att en person med samma namn som Handels-studenten, efter att Bioring-kampanjen avslutats, jobbade hårt för att inte förknippas med den.

Han har gjort sitt bästa för att få bort sitt namn.

Han kontaktade enligt John Lewis flera personer som i olika inlägg på internet beskrivit kampanjen som en bluff, och bad dem mer eller mindre hotfullt att ta bort hans namn.

“Han har verkligen gjort sitt bästa för att få bort sitt namn genom att skriva till folk att han är oskyldig. Mig kan man dock inte påverka så lätt, så jag tror att jag orsakat honom en del bekymmer”, skriver John Lewis.

Men Bioring är inte den enda potentiella svensk-bluffen på Johns radar. Ett annat företag, som precis som Bioring har tagit fram en produkt för hälsan, är företaget Zen blanket.

När han fick höra talas om det “smarta täcket” som lovar bättre sömn för den som använder det blev han också djupt skeptisk.

Zen blanket är ett slags tyngdtäcke, som uppges vara baserat på vetenskap, som ska sänka stresshormonerna i kroppen. Bakom låg en startup i Göteborg, och under våren och sommaren samlade personerna bakom in drygt sju miljoner kronor från runt 5.000 privatpersoner runt om i världen.

I augusti skulle täckena ha levererats. När det inte skedde började många som backat kampanjen, precis som John Lewis, ana oråd.

Zen blanket själva hävdade i en uppdatering på kampanjsidan i oktober att problemen berodde på att tillverkaren inte klarade en så stor beställning, och att man därför letade efter en ny tillverkare nu. Att betala tillbaka några pengar var det inte tal om. Så sent som den 4 december uppdaterade bolaget att man fortfarande letar efter en ny tillverkare.

Skärmdump från Kickstarter.

John Lewis berättar att han fick den första indikationen på att det kunde vara en bluff när en person som tidigare blivit lurad i en annan kampanj kontaktade honom.

Även den kampanjen – som tipsaren hade blivit lurad i samband med – hade Sverige-kopplingar. Förra året fick nämligen en “Erik Jansson” från Malmö in drygt 10 miljoner kronor i en kampanj på Indiegogo för Titan note, en liten teknisk pryl som skulle göra direktöversättningar mellan flera olika språk.

Kampanjen stängdes i det här fallet ned av Indiegogo innan några pengar betalades ut. Något som bland annat techsajten the Verge rapporterat. Även John Lewis har skrivit ett inlägg om det på Medium. Tipsaren som slog larm hade fått mejl från Zen blanket på en unik mejladress, som han använt enbart för att beställa en Titan note.

“I övrigt räcker det med att slänga ett öga i kommentarsfälten under Zen blanket-kampanjerna på både Kickstarter och Indiegogo. De följer ett sorgligt men välbekant mönster som går ut på att personerna bakom kampanjen inte fullföljer det de åtagit sig och sedan slutar svara”, skriver John Lewis.

Breakit har inte lyckats hitta några övriga kopplingar mellan Titan note och Zen blanket. Möjligheten att de har använt samma PR-byråer finns, och att det är byråerna som i sin tur samlat på sig mejladresserna.

Det är också fullt möjligt att Zen Blanket bara har drabbats av förseningar. Att de har planer på att leverera sina produkter.

Men så dyker plötsligt Handels-studentens namn upp i några dokument, med oväntade kopplingar till just Zen Blanket.

***

I våras satte den före detta Handels-studenten upp ett bolag tillsammans med sin bror och en kvinna baserad i Skåne, enligt handlingar som Breakit tagit del av. Bolaget skulle bedriva handel med värdepapper, men är fortfarande vilande. Kvinnan begärde utträde ur bolaget direkt efter bildandet – men det var tack vare hennes namn i handlingarna som Breakit hittade kopplingen till Zen blanket. Hon står nämligen som ansvarig på kampanjens sida.

Och det finns fler kopplingar till Handels-killen. Det påstådda Göteborgs-bolaget bakom Zen blanket, som registrerades i början av året, är nämligen inte bildat av kvinnan i Skåne som står bakom kampanjen. Bolaget ägs istället av två offshore-bolag – ett i Delaware och ett i Wyoming. Där representeras de av olika agenturer, vilket är standard när ett bolag inte har någon egentlig verksamhet på platsen.

På handlingarna gällande företaget bakom Zen Blanket står istället Handels-killens namn. Där framgår det också att det är han som i sin tur äger och representerar offshore-bolagen som sattes upp i slutet av 2017. Vid nybildningen är det svenska bolaget skrivet på en postbox i Stockholm. Efter ett tag lämnas en adressändring in till en adress i Göteborg.

På Zen blankets kampanjsida strömmar det under hösten in arga kommentarer från personer som vill ha sina pengar tillbaka. Svaret från Zen blanket är detsamma som det svar Bioring gav, att man är en startup och därför inte har möjlighet att skicka tillbaka några pengar eftersom den “infrastrukturen” inte finns på plats. Men att de fortsatt planerar att leverera produkterna till sina kunder.

***

Så vem är den här Handels-studenten?

Någon taxerad inkomst i Sverige har han inte haft de fem senaste åren. Han har heller ingen skuld hos CSN. Men Breakit har kommit över information som visar att det kommit in större summor pengar till Sverige kopplade till personen.

Huruvida Ekobrottsmyndigheten är involverad vet vi inte. Breakit har varit i kontakt med både dem och finanspolisen, som med hänvisning till förundersökningssekretessen varken kunnat bekräfta eller dementera att de känner till vare sig Bioring eller Zen Blanket.

En del av brottsupplägget att göra det svårt för myndigheter.

Enligt Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, är den här typen av bedrägerier dock svåra för rättsväsendet att komma till bukt med.

“Ofta finns gärningsmannen i ett land, och de som satsar pengar finns i andra länder, kanske i flera olika länder. Då får de olika ländernas rättsväsenden problem. Vilket land ska driva det? Det är en del av brottsupplägget att göra det svårt för myndigheter”, säger han.

Huruvida uppsåtet med kraschade kampanjer som Bioring – och potentiellt Zen blanket – är bedrägligt är också svårt att bedöma. Det finns naturligtvis en möjlighet att det faktiskt funnits ambitioner att tillverka en väldigt avancerad ring. Men att det kort och gott misslyckats.

Rent teoretiskt kan någon också ha kapat hans identitet och bild och på så sätt lyckats sätta upp kampanjerna i hans namn. En annan möjlighet är att Handels-killen bara är en målvakt, som är en del av en större organisation.

Enligt Stefan Lundberg finns det dock några saker man kan gå efter när man ska skilja en bedragare från en misslyckad företagare. En är att hemsidan är “fejk” och att personerna som presenteras där inte finns på riktigt. Ungefär som "Michael Johnson", eller "Big Mike". I Zen blankets fall finns det inga uppgifter på hemsidan om vilka som ligger bakom alls.

“Att någon uppträder under ett falskt namn är också en stark indikator. Likaså att det inte går att få kontakt med personen i fråga. En misslyckad affärsman uppträder inte på det viset, det är en skiljedelare mellan de här två aktörstyperna”, säger Stefan Lundberg.

På Zen blankets kampanjsida uppmanar nu en investerare andra som backat kampanjen att mejla honom, så att han kan lämna in en grupptalan mot företaget. 

En annan undrar kort och gott om någon har polisanmält kampanjen än.

Men vad säger då den före detta Handels-killen själv om det vi har hittat?

***

Jag tar med mig min nyhetschef Jon Mauno Pettersson och sätter mig på tunnelbanan, på väg ut mot en Stockholms-förort. Eftersom jag inte lyckats få tag i Handels-killen via varken mejl eller telefon så återstår bara ett sista alternativ för att låta honom ge sin sida av den här historien: knacka på.

Efter att ha krånglat oss förbi två dörrar med kodlås står vi slutligen framför dörren i studentkorridoren där Handels-studenten är skriven. Det är i slutet av en lång lysrörskorridor. Ingenting utanför indikerar vem som bor där, det står inget namn på dörren.

Det känns lite nervöst att knacka på, efter att ha jobbat med fallet ett par veckor ska vi kanske tillslut få tag på personen vi granskat. Lysröret i taket blinkar som om det är på väg att slockna och det är helt tomt i korridoren. Chansen att rätt person, om ens någon, ska öppna känns minimal.

Men så plötsligt, efter några knackningar, går dörren upp. Vi känner igen honom direkt från fotot.    

"Hej, är det du som är XX (hans riktiga namn)? Vi har letat efter dig", hör jag mig själv säga.

Han verkar ställd över vårt besök och säger att han trodde att det var Anticimex.

När vi har förklarat vårt ärende hävdar han att han inte har någon aning om vad vi pratar om. Han kan inte heller förklara hur hans underskrift hamnat på pappren hos Bolagsverket, när vi visar upp dokumenten.

“Det där är inte mitt nummer, inte min mejladress och inte min namnteckning. Men att ni skulle ha fått min bild, det låter jävligt skumt”, säger han.

Numret som står i materialet fungerar för övrigt inte.

Vi förklarar att vi vill gå till botten med det här, och att om det nu inte är han själv som skrivit under pappren från Bolagsverket så har någon gjort det i hans namn. Men han vill inte sätta sig och ta en kaffe med oss så att vi får förklara allt från början.

Han säger att han inte vet vad varken Breakit, Indiegogo eller Bioring är.

“Kickstarter vet jag, det vet väl alla”.

När vi frågar om han känner kvinnan som driver Zen blankets kampanj dröjer han lite med att svara, och säger sedan att det är en bekant. Men att han skulle ha hjälpt till att sätta upp något handelsbolag i hennes namn vill han inte kännas vid.

“Jag förstår inte vad syftet med de här frågorna är. Jag har ingen aning om vad ni pratar om”.

“Var hade ni hittat mitt namn nu igen? Har någon skickat en bild på mig? Det kan inte ha varit på mig. På mig? Och ni säger att ett bolag i Göteborg står på mitt namn? Det låter jävligt skumt. Ni sa att ni kom från någon tidning?”

Den före detta Handels-studenten återupprepar meningen “det låter jävligt skumt” flera gånger. Och varje gång vi frågar något ställer han en motfråga i stil med. “Jag, har jag ett bolag i USA? Bolagsverket, har de mitt namn? En ring, vadå för ring? Den låter cool, kan man köpa den? Har ni sett mitt personnummer, på Bolagsverket? Är ni säkra?”.

Och så fortsätter det, lite oavsett vilka frågor vi än ställer. Faktum är att just hans personnummer inte står på handlingarna med koppling till Zen blanket. Han medger att han tidigare pluggat på Handels, och säger att han fortfarande är student, men han vill inte säga på vilken skola mer än att den “ligger i stan”. 

Tillslut får vi med oss ett telefonnummer och lovar att skicka vår bild till honom, så att han kan bekräfta att det är han på bilden. Efter några timmar får vi ett långt svar där han bland annat anklagar oss för olaga intrång, att vi inte har rätt att komma och skrämma upp folk på det där sättet, samt ber oss att aldrig mer kontakta honom. 

Vi har också ytterligare ett samtal med honom, där han förtydligar:

"Jag vet inte vad det här handlar om och jag är inte inblandad överhuvudtaget"

"Ni säger att mitt namn står på handlingar hos amerikanska myndigheter? De handlingarna vill jag gärna se i så fall. Det är ju väldigt allvarligt om någon har skrivit mitt namn på de handlingarna".

Kort och gott: Våra uppgifter stämmer inte, enligt honom.

Lyssna gärna på vårt besök i vår podd.

***

Johan i Göteborg har köpt saker via Kickstarter ett 20-tal gånger, främst brädspel. Men han har aldrig stött på några problem.

“Jag lägger inte ner någon tid på att kolla om kampanjerna verkar legitima. Ibland blir produkterna försenade, men jag har alltid fått dem i slutändan”, säger han.

När han hittade Zen blanket i våras slog han till. Under sommaren flyttade Zen blanket sin kampanj till Indiegogo och då köpte Johan, som inte vill att vi skriver ut hans efternamn, ytterligare ett täcke. Den här gången till en kompis. Priset var runt 1.200 svenska kronor per täcke.

“De spammade oss som redan varit med på Kickstarter med mejl varje vecka under sommaren om att vi nu skulle fortsätta stötta deras kampanj på Indiegogo”, säger han.

När några täcken aldrig kom som utlovat bestämde sig Johan för att själv leta upp bolaget på dess hemadress i Göteborg.

“Jag hade lite tid över en dag och tänkte att jag åker dit och tittar”.

Platsen är ett klassiskt svenskt industriområde, bredvid en fyrfilig väg i utkanten av Göteborg. Där finns en rad bolag och olika lokaler. Men ingen hänvisning någonstans till bolaget bakom Zen blanket.

“Jag kontaktade även fastighetsbolaget som äger byggnaden och de kände inte heller till bolaget”, säger han.

Sedan dess har Zen blanket plötsligt ändrat sin hemvist på kampanjsidan, och anger nu att man är baserade i Stockholm istället.

Johan har fortfarande ett hopp, om än mycket litet, om att han ska få sitt täcke tillslut.

Annars funderar han på att polisanmäla.

“Jag står inte och faller med de här pengarna. Men det är bara så irriterande att de skjuter leveransen framåt i tiden hela tiden. För så länge de gör det kan jag inte göra någon anmälan”, säger han.

Historien om Handels-studenten, Big Mike och Michael Johnson lär fortsätta.

HÖR NÄR VI KNACKAR PÅ HEMMA HOS HANDELS-STUDENTEN I VÅR PODD

Fotnot: Breakit har under granskningens gång haft kontakt med Indiegogo ett flertal gånger. Efter att vi påtalat våra uppgifter om kopplingarna mellan Bioring och Zen blanket så uppger de att de nu kikar på kampanjen. Kickstarter har efter över en vecka fortfarande inte återkommit.

Uppdatering: I en första version av texten stod det att svensken fått in 11 miljoner kronor på Zen blanket via Kickstarter och Indiegogo, den korrekta summan är enligt Indiegogo drygt 7 miljoner på de båda plattformarna tillsammans. 

Läs mer