”Jag är så uttråkad”, säger Emad Zand med ett stön när Breakit träffar honom på den exklusiva restaurangen Grodan i centrala Stockholm.
Det har gått nästan på dagen en månad sedan han slutade som vd för Avesina Healthcare och definitivt lämnade över kontrollen till de nya ägarna, det danska konglomeratet William Demant. Men 31-årige Emad Zand njuter inte precis av ledigheten.
”Visst är jag glad över affären men har du sprungit i 130 kilometer i timmen under flera år så känns det lite tomt när det plötsligt tar slut”, säger han.
Den färska årsredovisningen i ägarbolaget bakom Avensina Healthcare avslöjar att danskarna betalade nästan 200 miljoner kronor för aktierna.
”Jag kan inte ge några kommentarer kring prislappen annat än vi var väldigt nöjda”, säger Emad Zand.
Han tog över driften i det familjeägda bolaget för dryga tre år sedan i samband med att en annan försäljning.
”Min mamma Shori byggde upp en vårdkoncern som hon sålde till stora delar i november 2011. Men kvar fanns ett företag som jobbade med hörselapparater och den verksamheten tog jag hand om”, säger Emad Zand.
Det var långt ifrån något självklart vägval för Emad Zand. I det läget bodde han i London och jobbade för den ansedda managementkonsultbyrån McKinsey.
”Det var ett beslut som jag tog helt med hjärtat, inte hjärnan. Jag drivs mycket av ansvarskänsla och jag hade en personlig relation med flera av dem som jobbade på det här bolaget. Jag ville inte att de skulle hamna i kläm”, säger Emad Zand.
Dessutom såg han en stor potential för själva verksamheten inte minst när det gäller produktutveckling.
”Vi kunde rida på den teknikvåg som sköljde över industrin då och fortfarande gör. Med nya processorer och utnyttjande av algoritmer kan användarna få en helt annan upplevelse av produkterna”, säger Emad Zand.
Men han applicerade också digitaliseringen på den egna organisationen. Genom att använda den stora mängden data som redan fanns om till exempel patientflöden och analysera dessa fick han ett extremt bra beslutsunderlag.
”Vi effektivisera verksamheten samtidigt som personalen blev nöjdare och dessutom kunde minska sin arbetstid från 40 till 38 timmarsvecka med höjd lön”, säger Emad Zand.
Försäljningen ökade också dramatiskt - från 12 miljoner kronor i omsättning när Emad Zand till över 110 miljoner kronor när det danska bolaget köpte aktierna.
”Idag har bolaget bra vinstmarginaler men det roligaste var att vi fick full pott i landstingets kvalitetsundersökningar. Både personalen och kunderna hade blivit nöjdare”, säger Emad Zand.
Generellt ser han en stor potential i vårdsektorn för både entreprenörer och investerare.
”Det finns enorma möjligheter för att skapa ett fruktsamt äktenskap mellan tech och vård. Jag tittar på flera konkreta idéer inom det segmentet just nu”, säger Emad Zand.
För några planer på att pensionera sig har han alltså inte trots storaffären för några veckor sedan. Tvärtom laddar Emad Zand nu för att gasa upp både som investerare och entreprenör. Sedan tidigare är han en av de större ägarna i rekryteringstjänsten Sqore (där han också är styrelseordförande) och matappen Phoodster.
”Jag vill gärna komma in i ett tidigt skede och kanske investera mellan en halv och en miljon kronor. De närmaste tolv månaderna gör jag kanske två, tre nya investeringar i svenska techbolag”, säger Emad Zand.
Parallellt med investeringsverksamheten söker han också aktivt efter nya affärsidéer.
”Just nu reser jag en hel del för att få inspiration. För någon vecka sedan var jag till exempel i San Francisco på en konferens inom vård och tech. Jag kommer definitivt att bygga upp ett nytt, eget bolag. Där finns det ingen tvekan”, säger han.