Sök ikon

Julbord och klappar till anställda? Allt du behöver veta om avdragen

Artikel bild
Foto: Istockphotos.

Smaskiga julbord och gåvor till anställda brukar vara välkomna gester – men har du koll på vilka avdrag du får göra?

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Julen står för dörren och om du vill hylla dina anställda lite extra är det dags att börja tänka till. Vad sägs om ett smaskigt julbord, eller att överraska med en klapp innan alla försvinner in i julstöket?

Vare sig du utarbetat en plan eller inte så är det viktigt att ha koll på vilka regler som gäller för representationen och de avdrag du har rätt att göra. Glöm inte heller bort att felaktiga avdrag kan kan ge en julbaksmälla om myndigheterna sätter klorna i dig. 

”Man riskerar skattetillägg, anställda kan bli förmånsbeskattade och är det väldigt stora belopp kan det leda till bestraffning”, säger Skatteverkets rättsliga expert Peter Lindholm. 

Han tycker ändå att de flesta företagare har rätt bra koll.

"Alla kanske inte kan allt i detalj men de vet att det finns speciella regler om representation vilket satt sig i de flestas medvetande", säger Peter Lindholm.

Så vad gäller egentligen? Häng med! 

Julbord med anställda 

 

Här gäller samma regler för avdrag som vid andra personalfester, och avdrag får göras två gånger om år.  

Enligt reglerna för representation får du inte dra av för måltider. Däremot kan du göra avdrag på max 60 kronor plus moms per person för enklare förtäring. Det innebär exempelvis alkoholfri glögg och pepparkakor. 

"Enklare förtäring får inte ersätta en måltid eller bli för matigt. Du kan inte kalla mat för enklare förtäring och dra av på det", förklarar Peter Lindholm och fortsätter; 

”Det finns inte längre avdrag för måltider men du kan fortfarande göra avdrag för kringkostnader". 

Det innefattar exempelvis underhållning och lokalhyra och då gäller upp till 180 kronor per person plus moms. 

Julbord för kunder är inte en avdragsgill kostnad. 

Köpa julklappar till anställda? 

Om julklappen inte är dyrare än 450 kronor med moms inräknad så är den skattefri. Om den är dyrare tvingas de anställda att skatta på klappen.

”Man kan få ersättning i prylar lika gärna som i pengar för det jobb man gör. Om man ger gåvor till ett för högt belopp byter det karaktär och är inte längre en julgåva utan en vanlig gåva som likställs med lön", säger Peter Lindholm. 

Notera att julklappen aldrig får vara rena pengar i form av kontanter eller andra betalningslösningar.

Om jag skänker till välgörenhet då? 

Reglerna varierar, beroende på omständigheterna, när du skänker till välgörenhet istället för att ge de anställda gåvor. Om den anställda uppmanat dig att skänka bort pengarna ska den anställda skatta på gåvan på samma sätt som lön. Om du däremot, utan uppmaning från anställda, väljer att skänka pengar behöver de inte skatta och du får inte göra avdrag för gåvorna.

Se upp – gåvor kan klassas som mutor 

Här gäller det att se upp lite då myndigheter i värsta fall kan se de, i din mening, godhjärtade gåvorna till kunder och partners som rena mutor . 

”Om du ger gåvor till någon du inte ska ge det till kan det blir fråga om mutor”, säger Peter Lindholm. 

Det går att göra avdrag för mindre värden, exempelvis reklamgåvor som almanackor, men då ska de ges till ett större antal personer. 

Det finns ett avdragsförbud för mutor, men Skatteverket är inte den myndighet som bedömer om det är brottsligt eller inte.

”Mutor är, förutom avdragsförbudet, ett straffrättsligt problem", säger Peter Lindholm. 

Den som tar emot eller ger en muta riskerar böter eller fängelse. 

Läs mer