De två svenska modebolagen kommer fortsatt att drivas som egna bolag, men slås nu formellt ihop i det nystartade ägarbolaget Gotoga.
Tanken med det nystartade modebolaget är att skapa en gemensam digital satsning för att möta utmaningarna som finns inom klädbranschen.
"Det är viktigt att Hope ska vara Hope och Whyred ska vara Whyred. Det ska inte bli något gemensamt bolag. Men det är viktigt att ta till vara på de synergieffekter som skapas", säger Gotogas tillrädande styrelseordförande Lili Assefa.
"Vi behöver mer muskler, vi behöver mer resurser. Jag tror att varumärkena kan stärka varandra också i den utmaning som kommer, eller som faktiskt redan är här."
Till Dagens industri säger Lili Assefa att Gotoga planerar att köpa upp fler modebolag.
“Det här är vårt första förvärv, men vårt mål är att göra fler.”
Själva avtalet skrevs på under torsdagsmorgonen och personalen har precis informerats om affären. Någon vd för det nya bolaget är ännu inte tillsatts, men Lili Assefas förhoppningar är att det ska vara löst till januari nästa år.
Gotoga ägs av Claes Ströby, Lili Assefa och PG Nilsson och Andreas Björkman.
Lili Assefa kan beskrivas som en ”pr-drottning” och driver bland annat den egna byrån Assefa Communications. 2012 köpte hon in sig i Whyred, som då var ett krisbolag med stora förluster och flera ägarbyten i bagaget.
Hope omsatte 121,5 miljoner kronor förra året, med ett resultat efter finansiella poster på minus 2,6 miljoner kronor. Whyred omsatte i sin tur 109 miljoner kronor, med ett negativt resultat på 2,7 miljoner kronor.
Hur mycket Whyred-ägarna betalar för Hope framgår inte.
Hope ägdes tidigare av grundarna Ann Ringstrand och Stefan Söderberg samt riskkapitalbolaget Varenne, som köpte en femtedel av bolaget 2007.