Småländska Kronfönster tog in totalt 44 miljoner kronor genom Pepins, men ansökte nyligen om konkurs. Tidigare i år kom också nyheten om att kaffekedjan Barista, som tagit in 21 miljoner genom samma plattformen, ansökt om konkurs.
Gemensamt för de bägge bolagen är alltså att de samlat in pengar från tusentals sparare genom så kallad crowdfunding – för att sedan ansöka om konkurs.
Nu varnar Nordnets sparekonom Joakim Bornold i Dagens Industri för riskerna med att investera i onoterade bolag. Och avråder personer från att göra den här typen av investeringar om man inte är väldigt insatt.
“Tumregeln måste vara att ju mindre bolag, desto större erfarenhet måste man ha som investerare. Och kommer man ner till bolag som är helt onoterade då krävs att man är väldigt insatt”, säger Joakim Bornold till DI.
Han säger samtidigt att det säkert går att göra bra investeringar. Men att riskerna är höga och att många privatpersoner kanske inte inser hur hög svårighetsgraden är eftersom att mängden oberoende information om bolagen inte är lika stor som hos noterade.
Ett lyckat exempel är spelbolaget Paradox. De genomförde sin börsnotering genom Pepins.
“Där har vi en framgångssaga och det kommer att komma fler, det är jag övertygad om. Men då måste man se på alla de, säkert hundratals bolag, som inte kommit någonstans och kanske gått i konkurs” säger Joakim Bornold.
Pepins vd Julia Reuszner tycker att de är tydliga med riskerna i att investera i onoterade bolag. Hon säger också att det gäller att sprida ut riskerna.
“Alla riskkapitalister och affärsänglar vet att det inte går att välja bara de bolag som ger tio eller hundra gånger pengarna. Man måste sprida sin risk, och investera i minst 10, gärna 20 bolag”, säger hon till DI.
Ett annat bolag som använt sig av crowdfunding är Rufus Lidmans AIAR som fick in 3,6 miljoner genom plattformen Funded By Me. De har nu begärts i konkurs av företagets egna anställda.