Det låter nästan för bra för att vara sant. 120 villor med tillhörande restauranger, sportområde, parker och ett eget kontorshotell – placerat i södra änden av den indonesiska paradisön Lombok. Det är vad svensken Jakob Johansson försöker bygga med sitt projekt Tampah Hills.
Vid en första anblick kan det se ut som en slags modern kolonialism. Rika entreprenörer från världens hörn samlas på en paradisö för att leva och bygga nya bolag avskilda från resten av världen.
I dagens podd, Breakit Daily, hör du också allt om satsningen:
Jakob Johansson, grundare av bolaget, menar däremot att planen är den raka motsatsen.
“Vi vill inte ha hit miljardärer som tror att det här blir deras ‘escape’ i väntan på kollapsen”, säger han.
Kullen där entreprenörsstaden kommer att byggas. Varje hus ska följa kullens form för att inte bryta den naturnära känslan. Foto: Press
Istället vill bolaget bli en integrerad del av lokalsamhället och vara med och utveckla området till ett mer hållbart samhälle. Som ett exempel lyfter Jakob Johansson en planerad plaståtervinningsstation och att villorna som byggs drar nytta av lokala byggföretag och lokala byggmaterial.
“Sedan december har vi anställt 30 personer från den lokala byn, av totalt 75 anställda. Vi kommer plantera 16.000 träd för att få till det gröna parkområdet”, säger han.
Utsikten från den första planerade villan i Jakob Johanssons Tampah Hills. Foto: Press
Nu har svensken tagit in 20 miljoner kronor i kapital för att ta bygget vidare. Pengarna kommer från riskkapitaltrion Andreas Källström, Mattias Holmström, Johan Bladh, som alla tre investerat privat i Tampah hills. De tre träffades när de jobbade tillsammans på riskkapitalbolaget Altor. I kapitalrundan värderas Tampah hills till 100 miljoner kronor. Sedan tidigare har bland annat extremsport-profilen Jon Olsson investerat i projektet.
“Det är tre entreprenöriella och härliga personer som brinner för visionen att utveckla Tampah på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Det här gör att vi kan bygga steg 1”, säger Jakob Johansson.
Så sent som förra veckan togs första spadtaget för det första huset. Om 3–4 år räknar man med att 20 villor i den nya byn står klara. Tanken är att bolaget ska dra in pengar på hyror från de kommersiella fastigheterna och att erbjuda en uthyrningstjänst för de privata villorna på orten så att de kan utnyttjas även när ägarna är borta.