Sök ikon

Veoneer flaggar – kan missa målet

Artikel bild
Jan Carlson, vd på Veoneer. Foto: Press.

Bilsäkerhetsbolaget Veoneer varnar för att försäljningsmålet för 2020 inte kommer att nås.
Även resultatet för tredje kvartalet var sämre än väntat. Börsen reagerade kraftigt och aktien dalar.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

nyheter@breakit.se

Bilsäkerhetsbolaget Veoneer föll brant på Stockholmsbörsen sedan bolaget presenterat ett kvartalsresultat med större förlust än för föregående kvartal. Även prognoserna justerades i negativ riktning. Vid stängning var aktien ned drygt 16 procent. 

Veoneer redovisar ett resultat före skatt på 70 miljoner dollar för det tredje kvartalet 2018. Enligt Infront Datas sammanställning av 13 analytikers prognoser väntades ett resultat före skatt på minus 63,6 miljoner dollar.

Vd Jan Carlson gläds dock åt att orderflödet fortsätter och att bolaget lyckas attrahera kompetent personal.

"Vi har en stark orderingång, lyckosamma kundaktiviteter och ett bra momentum vad det gäller att få ut våra produkter. Vi har tagit flera viktiga beställningar och ökat antalet kunder på bidlistan", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Veoneers orderingång för de senaste tolv månaderna per den tredje kvartalet uppgick till cirka 1,1 miljarder dollar. Orderingången är fortsatt stark under inledningen av fjärde kvartalet och i dagsläget är orderingången för de senaste tolv månaderna cirka 1,3 miljarder dollar, i genomsnittlig årlig försäljning.

"Vi drabbades, liksom alla andra, av en krympande bilproduktion. Dessutom har valutakurserna gått emot oss, med en stigande dollar", säger Jan Carlson.

Viktigare än kvartalets resultat var dock att bolaget sänker prognosen för 2018 års försäljning, flaggar för ökade forsknings- och utvecklingskostnader och varnar för att försäljningsmålet för 2020 inte kommer att nås. Detta mål, en försäljning på 3 miljarder dollar, bedömdes tidigare som näst intill uppnått. Därtill skjuter bolaget upp den väntade tidpunkten för en positiv rörelsemarginal med ett till två år.

"Vi var i stort sett fullbokade, men det visar sig att orderna inte kommer att realiseras till 2020, utan lite längre fram. Det handlar om förskjutningar i lanseringen av ett antal bilmodeller och en långsammare upprampning, men inte om några avbokningar", säger Jan Carlson.

Kostnaderna för forskning och utveckling (RD&E) väntas komma att öka med cirka 20 miljoner dollar under det fjärde kvartalet jämfört med det tredje.

Läs mer