Sök ikon

Enkla kan bli omsprunget – eller dra med de andra bolåneutmanarna i fallet

Artikel bild
Johanna Ekström. Foto: Sara Lindmark, TT och Istock.

Enkla startade bolånekriget – nu riktas alla ögon mot utmanaren som tystnat.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Det har gått över sju månader sedan Enkla lanserade sin bolånetjänst med räntor en bra bit under storbankernas. Konsumenterna har sedan dess rusat till Enkla, som har fått intresseanmälningar att ta över bolån för hundratals miljarder kronor.

Även om det finns en rad nya bolåneutmanare på marknaden så är Enkla den som synts mest och gått ut mest aggressivt i sin marknadsföring. Därför är det också Enkla som har ögonen på sig, inte minst bland de andra utmanarna.

Det finns nämligen farhågor bland konkurrenterna om att de ska dras med i fallet om Enkla inte lyckas ro hem sin finansiering, vilket skulle innebära dödsstöten för bolaget.

Och det finns visst belägg för oron. 

Sedan starten i mars har Enkla successivt vänt sig mer inåt, i takt med att problemen blivit fler. Själva lanseringsdatumet har skjutits upp gång på gång, eftersom man inte fått med investerarna på banan så snart som man önskat till den bostadsobligation som Enkla ger ut för att finansiera sina drömlån.

Först skulle pengarna vara säkrade till midsommar, sen var det kräftskivan som gällde. Sedan augusti har bolagets vd Alexander Widegren, som tidigare varit relativt öppen när Breakit ringt, inte velat säga någonting utan hänvisat till att bolaget är inne i “en tyst period”. Så om det är jul eller påsk som är nästa mål vet vi inte. 

Tyst period är ett uttryck som vanligtvis börsbolag använder sig av inför rapporter, bland annat för att personer med insyn inte ska säga något som kan påverka kursen. Eftersom Enkla inte är något börsbolag rör det sig i det här fallet om något annat. Och det kan knappast ses som en positiv signal att vd:n helt plötsligt slutat berätta vad som händer.

När Breakit via mejl istället ställer frågor till Enklas pressavdelning kring hur samtalen med investerare går gömmer sig bolaget bakom EU-regleringen Mifid II, och skriver att de inte kan säga något på grund av den.

Mifid II infördes i januari och är ett mastigt EU-regelverk som främst är till för att skapa mer transparens på den finansiella marknaden. Att bostadsobligationsmarknaden är “väldigt reglerad, komplex och konsensusdriven”, som Enkla uttrycker det, kan ju knappast ha kommit som en överraskning i augusti.

Elisabeth Thand Ringqvist, som är styrelseordförande i Enklas ägarbolag Simplex, har sagt att det finns kapacitet i bolaget att ta in 100 miljarder under de närmaste 18 månaderna. Men nu vill inte hon heller säga någonting mer om saken utan hänvisar alla frågor till bolagets tysta vd.

För tillfället ser det alltså ut som om storbankerna lugnt kan fortsätta att håva in storkovan på hushållens bolån.

Läs mer