Sök ikon

Är Recorded Future Sveriges hemligaste startup? Bolaget går i alla fall som en raket

Artikel bild
Christopher Ahlberg, vd och medgrundare av Recorded Future. Foto: TT

Recorded futures vd berättar om försäljningsrekord och om valmanipulation i Sverige.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Säkerhetsbolaget Recorded future väckte stor uppmärksamhet redan 2011 när det kom fram att In-Q-Tel – amerikanska underrättelsetjänstens riskkapitalbolag – investerat i bolaget.

Recorded futures programvara scannar av miljontals olika sidor på nätet, både på det vanliga indexerade nätet och det som brukar kallas för dark web.

Genom att kontinuerligt skanna av diskussioner och meddelanden kan bolaget förutse potentiella digitala attacker innan de genomförts.

Hur det egentligen går för bolaget är dock otydligt. Moderbolaget ligger i USA och vd:n Christopher Ahlberg håller stenhårt på siffrorna. Nu har en liten hint dykt upp i det svenska dotterbolagets bokslut. Där framgår det att tillväxten i Europa under 2017 låg på hela 50 procent.

“Tittar man globalt är det bra mycket mer än så”, säger Christopher Ahlberg hemlighetsfullt.

Från start hade bolaget nästan alla sina kunder i USA där man servar nästan samtliga av världens största bolag. På senare år har man lyckats bra med att expandera till både Europa och Asien.

Till Breakit berättar Christopher Ahlberg att bolaget har ungefär 2.500–3.000 användare. Det kan låta som en väldigt blygsam summa, men med tanke på att en licens hos Recorded future kan kosta hundratusentals kronor om året. Med en snabb huvudräkning ser man fort att det handlar om hundratals miljoner kronor i omsättning för bolaget.

“Numera ser vi också att vi folk tar till sig vår produkter i andra delar av säkerhetssystemet. Innan har det varit kanske en eller två personer som suttit med vårt system. Nu kan vi hitta 100 användare hos en kund och öka hos befintliga kunder ganska dramatiskt”, säger vd:n.

Hackare och nätrobotar har under de senaste åren spelat en ökad roll i samhället, bland annat på grund av Rysslands påverkansoperationer på det amerikanska valet.

Såg ni något liknande under det svenska valet?

“Vi har sett både hacking och informationsoperationer men inget som var så dramatiskt. Sverige gjorde en bra motkampanj, samtidigt som jag tror att Ryssland tonade ned lite grann. De fick ju som de ville ändå. Folk röstade på partiet de ville och man har inte lyckats skapa en regering”, säger Christopher Ahlberg.

Läs mer