Lyssna på avslöjandet i Breakit Daily - eller läs vidare nedan.
Breakit publicerade tidigare i dag en större granskning av nätläkarna. Flera landsting varnar för effekterna av deras snabba tillväxt. Om de nya app-läkarna leder till onödiga läkarbesök riskerar vårdens begränsade resurser att utarmas.
"Det finns en stor oro bland läkare att de skapar en vårdkonsumtion när man egentligen inte behöver vård", säger Elin Karlsson, som sitter i Läkarförbundets styrelse.
Mot den bakgrunden är det intressant att titta på vilka målgrupper som marknadsledaren Kry vänder sig mot. Inför höstsäsongen drog Kry igång en stor reklamkampanj, som bland annat syntes i Stockholms tunnelbana.
"Hej förskolesmittor, dagissjukdomar, höståkommor och förkylningstider. Träffa läkare inom 30 minuter – utan att lämna hemmet", heter det.
Kampanjen kritiseras i dag hårt, eftersom den ser ut att uppmana till onödiga läkarbesök.
Även via sin sajt vänder sig Kry till förkylda.
Så vad händer när förkylda Stockholmare ringer till Kry?
Kry-läkaren: "Dålig reklam"
Breakits reportrar Erik Wisterberg och Tobias Blixt bestämde sig för att testa.
Vi valde att simulera de vanligaste symptomen på en lätt förkylning orsakad av virusinfektion. En sådan behöver, enligt den offentliga vårdupplysningstjänsten 1177, inte behandlas av läkare.
Den första Kry-läkaren ställer några snabba frågor om vår reporter Erik Wisterbergs tillstånd innan han kommer med sin diagnos.
"Det låter som en vanlig virusinfektion. Det är inget man kan behandla, det där får kroppen ta hand om själv".
Läkaren berättar att det inte finns något att göra för att skynda på läkeprocessen, och det är inte tal om att skriva ut någon medicin.
Men reklamen då, är det bara en bluff?
"Personligen tycker jag att det är en ganska dålig reklam, jag är lite skeptisk där också", säger Krys läkare.
Efter att själv ha tagit upp frågan får vår reporter fakturan för läkarbesöket återkallad.
Får morfinbaserad hostmedicin
Breakits andra samtal blir annorlunda. Vår reporter Tobias Blixt uppger lindriga förkylningssymptom som hosta, snuva, 38-graders feber och lite halsont.
Kry-doktorn ber honom att filma ned i halsen.
"Du ser lite röd ut i halsen, men det verkar vara en virusinfektion", säger läkaren.
Vår reporter känner sig fullt frisk.
Samtalet får två konsekvenser. Reportern får betala 250 kronor – men han får också den narkotikaklassade hostmedicinen Cocillana utskriven på recept (utan att själv ha efterfrågat medicin).
Kry: "Patienterna är smartare än så"
Nätläkare som Kry finansieras delvis med skattemedel, precis som den traditionella vården.
Det är patientens hemlandsting som står för lejonparten av notan på 650 kronor per besök. När det är föräldrar som ringer in för sina barn står det offentliga för hela kostnaden. Samma gäller för ungdomar under 20 år.
Undantaget är om Krys läkare bedömer att besöket inte lämpar sig för digital vård, som i det första exemplet i denna artikel.
"Då betalar Kry tillbaka egenavgiften till patienten och inga andra kostnader uppkommer för någon", skriver Krys pressavdelning i ett mejl till Breakit.
När Breakit kontaktar Krys Sverigechef Sarah Wu försvarar hon först reklamen. Syftet är att berätta att vården har gått från att vara väldigt otillgänglig till att nu vara väldigt tillgänglig.
"Vi vill beskriva det på ett sätt som gör att patienterna känner igen sig", säger Sarah Wu.
Hon hävdar att meningen inte är att folk ska söka för symptomen som beskrivs i reklamen.
”Folk söker inte för de sakerna, patienterna är smartare än så. Vi vill beskriva en situation som en patient kan känna igen sig i och förklara att du kan söka lättillgänglig vård om du anser dig behöva det”.
När Breakit berättar om den hårda kritiken mot marknadsföringen backar dock Kry.
“Men den reklamen skulle vi kanske ha kunnat formulera bättre”.
Missa inte de övriga delarna i Breakits granskning.