Nordpolen kommer försvinna helt på somrarna, 99 procent av världens koraller kommer försvinna, tiotals miljoner människor kommer drivas på flykt från högre vattennivåer och extremväder.
Men mitt alla fossila bränslen, plastförpackningar och elslukande serverhallar finns de nya bolagen som försöker förhindra människans förstörelse av planeten. Vi på Breakit har därför samlat en lista över de svenska techbolag som bidrar till att världen ska bli bättre antingen ur ekologisk eller social hållbarhetssynpunkt.
Trine
Ett svenskt fintechbolag som låter privatpersoner i norra Europa låna ut sina pengar till solcellsföretag i utvecklingsländer. Bolaget passerade nyligen 100 miljoner kronor i finansiering av solceller och har gett en halv miljon människor stabil och miljövänlig tillgång på el.
Addtruly
Göteborgsbolaget vill göra det enklare för andra företag att göra gott. Genom en digital plattform vill man förbättra företags sociala arbete och göra det lättare för dem att följa upp hur de gör och hur det går.
Minesto
Om människornas livsvillkor på jorden ska kvarstå i någon större utsträckning behöver andelen förnyelsebar energi öka från ungefär 20 procent idag till så mycket som 67 procent redan 2030, enligt den nya IPCC-rapporten. Göteborgsbolaget Minesto har tagit fram en slags undervattensdrakar som använder kraften från havströmmar och tidvatten för att producera el. På så sätt slipper vi fylla varenda åker med vindkraftverk utan kan sprida ut dem längs världens kuster också.
Karma
En av bovarna i klimatdramat är all mat som slängs i världen. Här försöker Karma dra sitt strå till stacken genom att låta restauranger rea ut maten som blivit över från dagens lunch.
Northvolt
Det gigantiska batteriprojektet i Skellefteå väntas kosta ungefär 30 miljarder kronor. Bolagets förhoppning är att man kommer spela en nyckelroll i fordonsindustrins omställning från fossila bränslen till miljövänligt framtagna batterier.
Whywaste
Där Karma har tagit sig an restaurangerna har Whywaste istället tagit sikte på alla livsmedelsbutiker. Genom en smart mjukvara vill bolaget förenkla för butikerna att sälja slut på sina varor under produktens levnadstid och minimera matsvinnet.
Worldish
Vården i Sverige är bland världens bästa. Men tänk dig då att du kommer till läkaren och inte förstår alls vad han säger? Det är verkligheten för många invandrare som tar det av det svenska vårderbjudandet. Worldish vill fixa det med en egen översättningsmjukvara för just sjukvården.
Justarrived
Stockholmsbolaget startades som en reaktion på den stora strömmen flyktingar från Syrien till Sverige 2015. Bolaget har tagit fram en tjänst som ska ge nyanlända personer enklare instegsjobb som ett första sätt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Ari Farm
Bolaget startades av svensksomaliern Mohammed Jimales och låter personer med kapital över investera det i östafrikanskt jorbruk. Enkelt förklarat: Sätt dina pengar på en get och invänta avkastning.
Alva
Bomullsodlingar utgör 2,5 procent av världens jordbruk men använder över 16 procent av alla bekämpningsmedel. Let’s deal-grundarnas nysatsning vill bidra till en mer hållbar produktion med sin e-handel för bolagets egna ekologiskt och socialt hållbart producerade lakan.
Worldfavor
I likhet med Addtruly försöker Worldfavor göra det enklare för större företag att påverka positivt och förbättra sina processer ur ett hållbarhetsperspektiv.
Matsmart
Här är ytterligare en matsvinnstjänst. Men istället för att hjälpa de befintliga butikerna att minimera svinn köper Matsmart helt enkelt upp torrvaror och annat med lång hållbarhet som kan ha fabrikationsfel eller liknande för att sälja direkt till konsumenter för ett rabatterat pris.
Sellpy
Klädbolaget som bland annat backas av H&M vill rädda alla fullt fungerande kläder som slängs. Tanken är att hämta upp privatpersoners gamla kläder och sälja dem på Blocket. Vinsten delar man med personen som sålt kläderna.
Uniti
Dagens biltransporter är långt ifrån hållbara – den saken kan nog i princip alla skriva under på. Uniti har därför tagit fram en liten – i bilsammanhang rätt billig – stadsbil som drivs helt på el. Tanken är att man ska kunna undvika vräkiga bensindrivna bilar för kortare turer och ändå få ett personligt färdmedel.
Quizrr
Startupbolaget Quizzr är ett av företagen i Norrskenstiftelsens portfölj. Bolaget har tagit fram en slags utbildningstjänst för personer i länder med dåliga arbetsvillkor. Förhoppningen är att anställda i fabriker i exempelvis Indien eller Bangladesh ska bli medvetna om sina rättigheter och vedertagen branschpraxis och på så sätt ha bättre förutsättningar att förbättra sina villkor.
Mimbly
Göteborgsbolaget har tagit fram en lösning som renar 50 till 70 procent av vattnet från din tvättmaskin, samtidigt som den stoppar mikroplaster från att rinna ut i havet. Bolaget arbetar fortfarande för att färdigställa den första kommersiella versionen av produkten.
Tibber
Elbolaget Tibber är inte som andra elbolag. Utöver att sälja el låter bolaget kunderna koppla upp en rad prylar i hemmet för att minimera sin elförbrukning och elkostnad. Det kan handla om att stänga av värmesystem direkt från mobilen när man inte är hemma, eller att ladda elbilen på natten när det finns ett överskott av Sveriges grönt producerade el.
Great.com
Great.com är Catena Media-grundaren Erik Bergmans satsning. Efter att ha cashat in över 800 miljoner kronor på casinobranschen. Nu bygger han ett helt nytt projekt med målet att ge bort varenda vinstkrona. Exakt vad det blir är fortfarande inte helt tydligt men värt att hålla ögonen på.
Eneo solutions
Bolaget hjälper andra företag att dra nytta av solceller och bergvärme för att driva sina egna lokaler med miljövänlig egenproducerad energi.
Soltech Energy
Ett svenskt bolag som vill sätta solceller på mer eller mindre varenda bostadstak. Bolaget är noterat på aktiehandelsplatsen First North.
Corpower
I likhet med Minesto försöker Corpower använda världshavens kraft för att försörja vårt liv på land. Istället för tidvatten och havströmmar har bolaget riktat in sig på att producera el från vågenergi.
Goclimateneutral
En snorenkel digital tjänst som låter användarna klimatkompensera för sina egna utsläpp. Utifrån kost, transporter och huruvida man äger en bil eller inte kalkyleras ett grovt estimat av hur mycket man behöver klimatkompensera och sedan får man möjligheten att sätta en månadsbetalning till just det.
Enkla kassen
Flyg och bilresor är såklart en stor utmaning men även västvärldens köttkonsumtion lyfts ofta fram som ett av huvudproblemen i klimatfrågan. Enkla kassen vill göra det lättare för folk att äta veganskt utan att behöva trolla fram recept och okända ingredienser själva.
Climeon
Ytterligare ett bolag som tagit sig an energifrågan. Bolaget utvecklar en teknik som ska använda värmeenergi från fabriker och berggrund för att producera el.
SaltX
En av de stora utmaningarna med elproduktionen idag är att det är väldigt svårt att spara elen från förnybara källor någonstans. First North-bolaget SaltX har tagit fram en lösning som ska spara energi i salt. Bolaget har idag en lösning för solceller ute på marknaden och jobbar på flera nya produkter.
Powercell
Ett bolag som bygger egna bränsleceller baserade på väte. Bolaget är noterat på First North.
Ripasso
Använder en 200 år gammal motor för att omvandla solenergi till el. På sin sajt skriver bolaget att man som bäst lyckats omvandla energin nästandubbelt så effektivt som konventionella solcellspaneler.
Azelio
Även detta ett noterat bolag som försöker hitta lösningen på energilagringsproblemet. Bolaget fokuserar på solenergi.
Smarta kartan
En tjänst som ska göra det lättare att konsumera och leva hållbart. På en stor karta prickar bolaget in alla möjliga affärer, delningstjänster och allmännyttiga platser runt om i Sverige. Tjänsten drivs av en ideell förening.
Watty
Stockholmsbolaget har tagit fram en hårdvara och tillhörande mjukvara som ska låta privatpersoner få mycket bättre koll på vad som faktiskt drar el i deras hem och bli mer medvetna om sin konsumtion.
Bzzt
Poddtaxi-bolaget vill ersätta flådiga premiumbilar med små eltuktuks för kortare stadsresor.
Woshapp
Att tvätta bilen låter inte särskilt miljövänligt men med en vanlig automatisk biltvätt går det åt närmare 2000 liter vatten, enligt Woshapp. Bolaget säger sig kunna tvätta bilar för hand med drygt en promille av den vattenmängd som tvättroboten behöver.
Urban oasis
Bolaget som vill ta begreppet "närodlat" till en ny nivå för stadsbor. Redan idag har bolaget en stor underjordisk odling i Stockholm och levererar grönsaker direkt från stadsdelen Liljeholmen till huvudstadens livsmedelsbutiker.
Midsummer
Ytterligare ett bolag som vill ta solenergisektorn till nästa nivå. Midsummer har specialiserat sig på tunnare, böjbara solcellspaneler. Tanken är att panelerna ska kunna monteras på fordon eller på tak som inte tål vikten av vanliga solceller.
Har vi missat någon som borde vara med på listan? Mejla jonas@breakit.se om du har några tips!