Sök ikon

Fem dagar efter attacken mot Facebook– det här vet vi

Artikel bild
Foto: Istockphoto/Press

Vad händer egentligen efter att sociala mediejätten blivit hackad?

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Det var i fredags kväll som uppgiften slog ned som en bomb. Minst 50 miljoner användare kan ha fått sina Facebook-uppgifter stulna. Mängder av så kallade “access tokens” har nämligen hamnat i fel händer. Det är en digital nyckel som gör att du slipper logga in på Facebook varje gång du öppnar din mobilapp.

Så vad händer nu? Här kommer en sammanställning av det vi vet hittills.

Så vet du om du är drabbad 

Ett tecken på att du kan vara drabbad är om du blev utloggad från ditt konto på alla enheter. Men det kan också betyda att du tillhör de 40 miljoner som blev utloggad av säkerhetsskäl. Facebook har även tidigare gått ut med information till svenska användare som berörs:

“För att skydda din säkerhet har vi nyligen loggat ut dig från ditt Facebook-konto. Den 25 september 2018 upptäckte vi en attack på vårt system där inkräktare stal Facebook-åtkomsttoken”, meddelade Facebook

Riskerar böter

Hackerattacken kan bli en dyr historia för grundaren och vd:n Mark Zuckerberg. Facebook riskerar att få böta 14 miljarder kronor, detta efter att dataskyddsmyndigheten i Irland har inlett en undersökning för att se om företaget har brutit mot GDPR.

Drabbade svenskar

Det är oklart hur många svenskar som berörs. När Breakit genomförde en undersökning på temat svarade över en tredjedel att de drabbats. Det behöver verkligen inte spegla den verkliga bilden, men visar ändå att många berörs. 

Facebook har gått ut med information till svenska användare och meddelat att det är oklart om hackarna fått tag på någon information. Men risken finns att hackarna kommit över känslig data i form av chatt-konversationer, bilder och liknande.

Det finns dock lite mer information att hämta på EU-nivå. Bland de 50 miljoner konton som uppges ha påverkats ska färre än 10 procent vara inom EU, enligt Forbes. Det motsvarar alltså runt fem miljoner användare. 

Påverkan på andra appar

Attacken har lett till oro över hackarna kan ha fått åtkomst till externa aktörer vars tjänster är kopplade till Facebook. Det vill säga tjänster och appar som låter dig logga in genom Facebook.

Ikea-ägda startupen Taskrabbit och Uber har exempelvis uppgett att de på egen hand undersöker attackens påverkan.   

Facebook uppger dock att hackarna inte fått tillgång till så kallade tredjeparts-tjänster, enligt Venturebeat.

“Utredningen har inte funnit några bevis för att hackarna fick tillgång till några appar som använder Facebook-login”, säger Guy Rosen som ansvarar för säkerhet på Facebook.

En i raden av skandaler 

Det här är långt ifrån Facebooks första skandal. Cambridge Analytica blev världskänt när det framkom att bolaget samlat in data om 87 miljoner Facebook-användare. Informationen användes sedan för att rikta politisk reklam till amerikaner åt Donald Trump under valrörelsen 2016.

Det återstår att se vad som händer härnäst. Facebook uppger att bolaget fortsätter att undersöka attacken.  

Så länge – här kan du läsa mer om hur du chattar hemligare. Eller varför inte söka lite stöd i din ångest hos vår reporter Erik Wisterberg som också drabbades i attacken? 

Läs mer