Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Ny undersökning: Så många svenskar söker sanningen på Flashback

Artikel bild
Flashback uppmärksammades bland annat när en person livesände sitt självmord. Foto: TT.

Rika gillar Flashback mer än fattiga. Det visar undersökningen "Svenskarna och internet", som för första gången ställt frågor om Flashback.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

"På några år har nätforumet Flashback förvandlats från ett marginaliserat tillhåll för högerextremister och drogliberaler till en maktfaktor i medievärlden. Framgångsreceptet? Sveriges mest hänsynslösa skvaller".

Så lät det när tidningen Filter publicerade ett långt reportage om forumet Flashback. Där samsas detaljerade berättelser om olika drogupplevelser med människor som nördar ned sig kring det bästa sättet att träna längdskidåkning.

Allt ryms under parollen "Yttrandefrihet på riktigt".

En paradgrenen är dock uthängning av misstänkta brottslingar, och andra personer vars identitet inte publiceras av traditionella medier.

Men hur många använder egentligen Flashback? Jätteundersökningen Svenskarna och Internet har i år, för första gången, kommit med ett svar.

En tredjedel av de svenska internetnavändarna uppger att de har varit inne på Flashback någon gång. 7 procent surfar in varje månad, 4 procent varje vecka och 1 procent gör det varje dag. 

"Fler män än kvinnor använder Flashback, och så ser det ut i alla åldersgrupper", heter det i rapporten.

Rapportförfattarna noterar även att folk med en hushållsinkomst på mer än 750.000 kronor per år använder Flashback i betydligt högre utsträckning (45 procent) än de som tjänar mindre än 150.000 per år (27 procent).

Att använda Flashback är samtidigt något vanligare bland landsbygdsbor jämfört med stadsbor.

Flashback startades från början som en tidning av Jan Axelsson. År 2000 sjösattes nätforumet – som sedan dess har växt till sig rejält. Bland annonsörerna finns främst nätcasinon och bettingsajter, men även Piratpartiet och tillverkare av sexleksaker.          

2017 drog Flashbacks svenska bolag in 3,3 miljoner kronor, och gjorde en vinst på knappt 200.000 kronor. Forumet har dock även bolag registrerade i USA, vars årsredovisningar inte är offentliga.

Grundaren Jan Axelsson lever i dag med skyddad identitet. Hans personuppgifter skyddades kort efter att den kriminella organisationen Original Gangsters hemsida hackades, vilket bland annat ledde till att ledaren Denho Acars privata mejl tankades ned och lades ut på Flashback.

Acar svarade genom att lova 500.000 kronor till den som kunde avslöja vem som låg bakom hacket. Han sade senare att spåren pekade mot Axelsson, som i sin tur kallade det hela för "helt snurrigt".

Läs mer