Sök ikon

Låna till bostad? Här är allt om de nya utmanarna inom bolån

Artikel bild
Foto: Istockphoto.com

Storbankernas utmanare på bolånemarknaden blir allt fler. Här är allt du behöver veta om de nya aktörerna inom bostadslån.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den svenska bolånemarknaden är under förändring. För bolån var 2018 året då storbanker som Nordea, Swedbank och SEB började utmanas av nya utmanare och uppstickare.

Sedan omregleringen har flera bolåneutmanare börjat dyka upp på marknaden. Vissa väntar fortfarande på att lansera sina tjänster fullt ut, men det finns ändå en hel del intressanta bolag att hålla koll på.

Bland bolagen som har fått tillstånd av Finansinspektionen att lämna bostadskrediter finns Hypoteket Bolån, Enkla, Stabelo, Borgo Bolån och Svensk hypotekspension. 

Här nedan samlar vi de senaste nyheterna om utmanare som vill förändra bolånemarknaden.

Hypoteket

Smygstartade sina bolån i månadsskiftet februari/mars och har inte fått lika mycket uppmärksamhet som vissa andra utmanare. Hypoteket är en av aktörerna som har börjat betala ut bolån till kunder och i maj uppskattade vi att deras totala lånestock uppgick till 600-750 miljoner kronor.

Enkla (Simplex)

Enkla lovade bolån med en ränta på 0,95 procent.

Bankernas svar på bolåneutmanaren var något avvaktande.

Så fungerar de billiga bolånen från Enkla.

Men bolånen från Enkla är inte helt utan risker för den som vill belåna sin bostad.

På Breakits event i Almedalen grillade vi Enklas vd Alexander Widegren om arbetet med bolånen.

Efter intervjun med Enklas vd i Almedalen har det varit tyst från bolaget.

Med intresseanmälningar för 200 miljarder har Enkla fortfarande inte lånat ut några pengar – sju månader efter att de släppte bolånebomben.

Nyhetsanalys: Enkla kan bli omsprunget – eller dra med de andra bolåneutmanarna i fallet

Stabelo
Bolåneutmanaren med Avanza som delägare.

Vid breakits senaste sammanställning från maj månad var Stabelo den bolåneutmanare som hade lånat ut mest pengar.

I sluted av juni hade bolaget dessutom lånat ut hela två miljarder kronor.

Utöver de aktörer som redan har fått tillstånd att ge ut bostadskrediter, finns det dessutom två bolag som ligger i startgroparna och väntar på tillstånd att ge ut bolån.

Alma Bolån
Utmanaren skickade in sin ansökan till Finansinspektionen i April 2018 med målet att vara igång under hösten samma år.

Företaget meddelade i augusti att de hade tagit in intresseanmälningar på över 1 miljard kronor från konsumenter.

Ungefär samtidigt kunde Breakit rapportera att Näktergal tagit fram plattformen bakom Almas bolåneförmedling – de siktar på att vara tekniken bakom de nya bolåneutmanarna.

Hemma Bolån
Skickade in sin ansökan i början av augusti och har en bit kvar till lansering enligt företaget själva. Styrelseveteranen Peter Sjunnesson är en av investerarna i bolåneutmanaren.

Borgo Bolån

Ett av bolagen som har fått tillstånd av Finansinspektionen är Borgo Bolån. De har nyligen fått tillstånd från Finansinspektionen att lämna bostadskrediter – men än så länge återstår en del arbete innan Avanza-chefernas utmanare lanseras.

Sedan omregleringen av bolånemarknaden har Finansinspektionen dessutom infört tillstånd för bolåneförmedlare. Det är bolag som har tillstånd att förmedla andra aktörers lån till kunder som vill låna pengar till en bostad.

I det registret hittar vi Bolånetorget Sverige, Comboloan, Consector, Euria, Finanskollen i Sverige, Freedom Finance Kreditservice och Tink.

Compricer har också tillstånd till förmedling av bostadskrediter, vilket görs genom Mittbolån.

Läs mer