Tre mindre bolag som alla verkar inom samma nisch – prylar och hjälpmedel som riktar sig till funktionshindrade – väljer nu att slå sina påsar ihop och bilda ett större bolag.
“Vi har sett att vi jobbar på liknande sätt och har liknande kunder. Ensam är inte stark. På det här sättet kan vi nå ut till fler och utnyttja resurserna bättre. Vi hoppas också kunna få ett annat genomslag”, säger Anna-Karin Arnald som är vd för Only For Heroes som nu slås ihop med Funka Mera och Dormire.
Only for heroes har sitt säte i Stockholm och jobbar med hjälpmedel och pedagogiskt material för barn som har behov av extra hjälp för att klara inlärningen. Medan Funka Mera, som Breakit rapporterat om tidigare, har sitt säte i Lidköping och säljer leksaker och hjälpmedel för barn med funktionsnedsättningar.
Dormire, som i sin tur är ett Göteborgsbaserat bolag, satsar på olika tyngdprodukter, så som täcken och kläder, som ska lugna och dämpa oro och ångest vid neuropsykiatriska funktionshinder, smärta eller sömnsvårigheter.
De tre bolagen är små och relativt nystartade. Dormire startades 2017 och har ännu inte någon årsredovisning klar och de andra två bolagen omsätter cirka 2 miljoner om året, enligt Anna-Karin Arnald.
Hon berättar att idén om sammanslagningen kommer från Anna Cardell på Funka Mera som helt enkelt ringde upp sina konkurrenter i våras och föreslog ett samarbete.
Funka Mera var sedan tidigare återförsäljare åt Dormire och på en mässa i maj började de tre företagen diskutera hur ett samarbete skulle kunna se ut.
Ett nytt bolag håller nu på att bildas. Bolaget får namnet Funka Mera men ägandet ska delas lika.
Lagret kommer att finnas i Lidköping där Funka Mera redan har lokaler och personal och det nya bolaget ska ha kontor i både Lidköping och Stockholm.
Anna-Karin Arnald hoppas att företaget efter sammanslagningen ska fortsätta växa.
“Vi vill fortsätta göra skillnad för barn och unga som behöver stöd och vill även ta oss an offentliga upphandlingar i framtiden”, säger hon.
Bolagen är självfinansierade, och har inte tagit in något riskkapital – även om deras nisch blir ett allt mer hett område bland techinvesterare. Ett exempel på det är Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken, som både investerar i och huserar techbolag med sociala mål på sitt kontorshotell i Stockholm.
Även “Norges Wallenberg” Johan Andresen satsar på att investera i social hållbarhet genom sitt bolag Ferd.
"Vi ser att sociala entreprenörer med innovativa lösningar på stora samhällsproblem behöver hjälp med strategi och inte minst affärsutveckling, det kan vi ge dem", sa han till Breakit i somras.
Att e-handlare går samman är också en del av en större trend då konkurrensen på marknaden ökar. Redan i slutet av förra året flaggade Svensk handels vd Karin Johansson för att små aktörer kan få svårt att överleva under de tuffa villkor som råder.
Hon sa då bland annat till Sveriges Radio att bolag kanske behöver slås ihop för att klara av pressen på snabba leveranser och för att klara investeringar i framtida tekniska lösningar.