Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Undersökning: Nu flyr kidsen i USA från Facebook – eller?

Artikel bild
Mark Zuckerberg verkar ha svårt att hålla kvar ungdomarna i sin app. Foto: Andrew Harnik/AP/TT samt Istockphoto.

44 procent av amerikaner mellan 18 och 29 år uppges ha tagit bort nätjättens app från sin telefon.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Det senaste året har varit riktigt tufft för Facebook. Den digitala giganten har sett sitt börsvärde rasa, fått bemöta avslöjanden om Cambridge analyticas valmanipulering och haft en ständig uppförsbacke i debatten om falska nyheter.

Nu kommer ett nytt bakslag.

Enligt en undersökning från amerikanska Pew research center har nu en fjärdedel av alla amerikaner raderat Facebook-appen från sin telefon det senaste året. Det är såklart kidsen som leder trenden – precis som allt annat på internet. I åldersgruppen 18–29 år har hela 44 procent raderat appen.

Inom samma grupp har 64 procent ändrat sina integritetsinställningar på Facebook och 47 procent har tagit en flera veckor lång paus från tjänsten.

I åldersgruppen 65+ är det bara 12 procent som har raderat appen och 33 procent som ändrat sina integritetsinställningar.

Hur trenden ser ut i Sverige säger inte rapporten något om, men en totalt anekdotisk undersökning bland undertecknades bekanta visar att Facebook-appen har försvunnit från en och annan svensk telefon också.

Vid en första anblick ser det här ut som inget mindre än massflykt från Facebook – total kris alltså.

Men riktigt så enkelt är det dock inte nödvändigtvis. Techsajten Recode påpekar att antalet dagliga Facebook-användare i USA och Kanada har stått still på ungefär 185 miljoner de senaste fyra kvartalen. Det väcker några frågor om undersökningen. Har folk raderat appen och sedan återinstallerat den? Hittar Facebook nya användare lika snabbt som folk försvinner?

En annan möjlighet är att användandet håller sig stabilt per dag men att antal besök per dag minskar. Eftersom Facebook är annonsdrivet skulle det senare svaret ändå vara ett hårt slag, men vad som faktiskt sker i verkligheten låter vi vara osagt.

Läs mer