Sök ikon

Digge Zetterberg Odh: Elon Musk borde lyssna mer på Daniel Ek

Artikel bild

Genom en rad incidenter och i en öppenhjärtig intervju har bilden av en allt mer stressad och irrationell Elon Musk framträtt. Kanske är det nu vi slutligen börjar överge idealet kring startupgrundaren som en övermänniska?

Digge Zetterberg Odh

Digge Zetterberg Odh

digge.zetterberg.odh@makingwaves.com

Krönikör

För den som vill få sig en inblick i hjärnorna bakom några av samtidens mest hajpade teknikföretag så har den senaste tiden bjudit både på oväntat öppenhjärtiga intervjuer med såväl Spotifys Daniel Ek som Teslas Elon Musk.

En gemensam nämnare hos de två grundarna tycks vara att de upplever att media förmedlar en felaktig bild av deras företag, och nu verkar båda vilja göra sitt till för att rätta till det.

Grunden till denna nya öppenhet har till synes lite olika orsaker: Tesla, och inte minst Elon Musk själv, har varit rätt rejält i blåsväder, bland annat efter en tweet där han pratade om att köpa ut Tesla från börsen. Spotify har tillsatt en ny global PR-chef med en tydlig agenda om mer transparens och öppenhet och i veckan bjöds journalister till och med in på ett öppet hus inklusive träff med Daniel Ek, vilket Breakit rapporterat en del om i veckan.

När vi nu då får lite mer (förvisso pr-mässigt tillrättalagd) tillgång till dessa herrars tankar så blir en sak tydlig: de har haft diametralt olika sätt att hantera rollen som grundare och ledare för framgångsrika och omtalade teknikbolag.

Där Elon Musk gladeligen stått i centrum (hans ego har liknats vid Trumps) har Daniel Ek hållit en extremt låg profil. Förra året skrev jag en krönika om att jag var trött på myten om att  det krävs ett hänsynslöst geni på toppen för att lyckas som startup, trots att all forskning pekar på att den typen av ledarskap är helt kontraproduktiv. De senaste kontroverserna kring Tesla och Elon Musk bekräftar att mytbilden lever och frodas - och att den fortfarande är lika osund och dålig.

I artikel efter artikel kan man läsa om hur “geniet” Elon Musk jobbar 100 timmar i veckan. Enligt Dolly Singh, tidigare HR-chef på SpaceX, går hans storhet ut på hans “förmåga att få folk att tro på hans vision”. Jim Cantrell, ingenjör på SpaceX, har sagt att “de flesta av oss kan inte föreställa oss att det ska fungera, medan Elon Musk inte kan föreställa sig att det kommer att misslyckas”.

Visst känns mytbilden igen från exempelvis Steve Jobs?  Det har sagts om Elon Musk att han kan låta en ingenjör jobba 100 timmar i veckan i nio månader på ett projekt som Musk drivit personen till att genomföra för att sedan bara ändra sig och fimpa projektet. Man behöver inte ha gått någon ledarskapsutbildning för att förstå att en sådan ledarstil skapar missnöjda och icke motiverade medarbetare.

Det råder inget tvivel om att den som vill lyckas måste jobba oerhört mycket, men det finns absolut ingenting smart, långsiktigt eller imponerande med att jobba 100 timmar per vecka. Till slut hamnar man där Elon Musk nu är: man tar ogenomtänkta beslut som får stora följder. Hans märkliga tweet om att den dykare som räddade de thailändska barn som fastnat i en grotta var pedofil var både irrationell och givetvis helt oacceptabel. Det senaste utspelet om att köpa ut Tesla från börsen har dessutom utlöst en enorm kedjereaktion med en utredning från den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen som följd.

Intervjun med Elon Musk i NY Times är rent ut sagt sorglig. Han blandar långa utläggningar om hur svårt allting har varit med tårar och berättelser om hur han har försakat sin familj och nästan missat sin brors bröllop på grund av jobbet. Tyvärr visar han i intervjun inga tecken på att försöka förändra något utan cementerar bara övertygelsen om sin egen oumbärlighet med frågan, “Om du har någon som kan göra ett bättre jobb, säg till. Dom kan få jobbet. Kan någon göra jobbet bättre? De kan få tyglarna nu direkt”

Samtidigt tar Daniel Ek i sin intervju varje tillfälle i akt till att spela ned sin egen roll, och lyfta fram hur det alltid är teamet som i slutändan gör om en produkt eller tjänst blir framgångsrik eller inte. Det råder inget tvivel om att Daniel Ek är och har varit helt avgörande för Spotifys framgång, men han har självinsikt nog att inte överskatta sina egna förmågor.

Att starta och bygga företag innebär enormt hårt arbete. Daniel Ek går i sin intervju igenom allt han väljer bort för att klara av arbetsbelastningen och det är befriande att få ta del av en så avmystifierad bild av vägen till framgång.

Frågan nu är hur länge Teslas styrelse står ut, trots att de än så länge bedyrat hur viktig Musk är för företaget. Samma sak gäller de anställda, kommer Tesla kunna fortsätta attrahera topptalanger med en sådan ledare? Efter sommarens totala klimatångest så vore det ytterst sorgligt om världen inte längre kunde få ta del av Elon Musks visioner och  briljanta innovationer.

Jag hoppas verkligen han hittar ett sätt att kliva undan från myten om sig själv och skaffa sig en lite mer hållbar ledarstil och tillvaro. Kanske kunde han låta sig inspireras lite av Daniel Ek?

Läs mer