Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

"Go big or go home" är INTE det enda sättet att bygga bolag

Artikel bild
Johan Crona, vd och grundare av Cloud capital, tidigare investerare på Almi invest. Foto: Press.

"Det går inte att bygga en snögubbe med en grävmaskin", skriver startupprofilen Johan Crona i gästkrönika om kapitalhetsen i Techsverige.

Johan Crona

Johan Crona

Gästkrönikör, vd och grundare av Cloud capital

Vad jag tar med mig som sommarens tema efter att följt nyhetsrapporteringen är att en del bolag som fått in mycket riskkapital, men inte fått modellen att funka, nu tvingas skala ner ordentligt.

Det är synd att många entreprenörer lägger så mycket tid och energi på att jaga in och bränna riskkapital i stället för att spendera den tiden på att bygga ett långsiktigt hållbart och starkt företag.

I media kunde vi under sommaren läsa om Universal Avenue, Aifloo, Watty, Goo Technologies med flera som rest ordentligt med riskkapital för att en tid senare konstatera att pengarna är slut.

Det går inte att ta in mer på meningsfulla villkor och då återstår att dra hårt i bromsen för att försöka rädda bolaget.

Det är en av de största riskerna med mängden kapital som finns tillgängligt för techbolag idag – att det blir normen att resa 25 miljoner kronor (eller mer) trots att man i många fall (uppenbarligen) inte hittat en modell som tål att hälla (mycket) pengar på.

Entreprenörerna hoppas med pengarna kunna investera i att utveckla bolaget och under tiden ”komma på” vad den hållbara affärsmodellen ska vara.

Problemet är bara att så fort du tagit in mycket pengar så händer två saker.

  • Dels måste pengarna sättas i arbete, så många personer anställs utan att veta riktigt vad olika roller ska tillföra.
     
  • Dessutom kommer en press från investerarna att snabbt visa värdehöjande milstolpar så att bolaget kan ta in mer pengar på en högre värdering. Det är nämligen väldigt viktigt för investerare att för sig själva och sina finansiärer redovisa ”mark-ups” (att skriva upp värdet på sina portföljbolag) i sina portföljer.


Detta skapar en kultur av extremt risktagande och som synes är det många bolag som inte reder ut det hela utan tvingas snart börja skära i kostnader för att försöka komma till en situation där intäkter och kostnader går ihop.

Det är synd att så mycket tid går åt att skapa en affärsplan som attraherar investerare, landa själva investeringsrundan, skala upp bolaget för att några månader senare tvingas hårt skära ner bolaget.

Det tar enormt mycket av bolagets bandbredd som annars kunde gått till att träffa kunder, på djupet förstå vilken go-to-market-approach som kommer fungera långsiktigt och skalbart för att sen successivt hälla på mer kapital när modellen uppenbarligen håller.

Det går inte att bygga en snögubbe med grävmaskin.

Först måste man bygga smått, men successivt växer snöbollarna sig så stora att det måste till större och större verktyg för att bygga vidare på dem. Så småningom är det dags att ta fram grävmaskinen men det är först när tajmingen än rätt. Idag krossas många bolag av tyngden av för mycket pengar på för hög värdering för tidigt.

Det är synd att så mycket energi (och pengar) förbrukas i många bolag utan att omvandlas till hållbara värden. Jag hoppas få se fler bolag som kör utan eller med mycket begränsat med externt riskkapital – eller åtminstone växer in i kostymen ordentligt först.

Det finns andra sätt att bygga bolag än ”Go big, or go home”.

Läs mer