Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Google tjänar pengar – men de experimentiella delarna inom Alphabet kostar

Artikel bild

Alphabet lägger stora summor på att testa och utveckla nya delar inom bolaget.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Under gårdagen levererade sökjätten Googles koncernmoder Alphabet sin rapport för det andra kvartalet. Rapporten visade att Alphabet slog analytikernas förväntningar och bolagets aktie steg efter att uppgifterna gjorts offentliga.

Men rapporten visade också andra spännande uppgifter. Techsajten The Verge har analyserat rapporten och lyfter fram kategorin “Other Bets” som en fortsatt kostsam och rörig del i bolagets redovisning.

Kategorin innehåller nämligen nästan alla delar av bolaget som inte är Google. Det inkluderar exempelvis Waymo, tech-laboratoriet “X” och andra områden som hälsobolaget Verily och åldersbekämpande Calico.

Enligt The Verge omsatte bolagen i den kategorin 145 miljoner dollar under det andra kvartalet, en ökning med 33 procent mot föregående år. Förlusten i samma kategori uppgick till 732 miljoner dollar, exklusive 127 miljoner dollar i aktier som förmåner till företagets anställda.

Alphabet spenderar stora summor på sina experimentiella avdelningar och förlorar för närvarande nästan 1 miljard dollar i kvartalet på de delarna. Samtidigt lyfter The Verge fram möjligheten att Waymo kan bli hjärnan bakom självkörande bilar på samma sätt som Android är operativsystemet i många mobiltelefoner. Något som lyfts fram som en potentiell stor seger för företaget.

Läs mer