Sök ikon

Storbråk i Aifloo – grundare anklagar EQT Ventures för “bolagskapning”

Artikel bild
F.v: Anders Widgren, medgrundare av Aifloo och Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures. Foto: Privat samt Jonas de Lange.

Riskkaptialbolagets dementi: “En sak kan jag säga, vi kapar inga bolag.”

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

På torsdagen kunde Breakit avslöja att det svenska techbolaget Aifloo har satts i konkurs. Bolaget har utvecklat ett särskild armband för äldre. Tanken är att armbanden ska kunna registrera rörelser och puls och skicka varningar till vårdpersonal direkt när något avvikande inträffar. Vad som är avvikande bedöms av bolagets artificiella intelligens.

Efter 70 miljoner kronor i riskkapital från bland annat riskkapitalbolaget EQT Ventures håller bolaget nu alltså på att avvecklas. Ägarna i bolaget jobbar för närvarande med att komma överens om en ny finansieringslösning, något Hjalmar Winbladh på EQT Ventures hävdat är nära förestående.

Nu kan Breakit även berätta att det samtidigt pågår ett rejält bråk mellan EQT Ventures och en av grundarna, Anders Widgren. Den senare har polisanmält EQT Ventures.

“Det är en regelrätt bolagskapning, rakt av. Jag fattar inte att de vågar hålla på så”, säger Anders Widgren till Breakit.

I anmälan pekas även den avgående styrelseordföranden Alex Asseily ut.

Han har tidigare grundat det amerikanska techbolaget Jawbone, som sålde uppkopplade aktivitetsarmband. Bolaget nådde en värdering på över 3 miljarder dollar innan det klappade ihop och gick i konkurs 2017.

En polisanmälan i sig betyder inte att polisen har agerat eller att vare sig EQT Ventures eller Alex Asseily är misstänkta för något brott. Det innebär endast att anmälaren anser att ett brott begåtts.

Anders Widgrens beskrivning av den senaste tiden går kortfattat ut på att EQT Ventures och styrelseordföranden har fryst ut honom och en av hans medgrundare från bolaget.

Han lämnade själv styrelsen i början på juli och det var kort efter som polisanmälan skickades in. Bland annat hävdar Anders Widgren att bolaget trots återkommande begäranden från honom själv inte haft några styrelsemöten under första kvartalet 2018.

“Det är en regelrätt bolagskapning, rakt av."

“Det stämmer givetvis inte. Och en sak kan jag säga: Vi kapar inga bolag”, säger Hjalmar Winbladh på EQT Ventures.

Han menar att det snarare är Anders Widgren som gjort sig oanträffbar under de senaste månaderna.

Anders Widgren hävdar även att EQT Ventures försökt sätta stopp för att släppa in nya externa investerare i bolaget. Även det dementerar Hjalmar Winbladh kraftigt.

“Vi har till och med uppmanat andra ägare att komma med andra alternativ som långsiktigt kan finansiera det här bolaget, så att man kan verkställa den plan som finns. Vi är väldigt positiva till bolaget och den ledning som finns”, säger han.

Enligt två uppgiftslämnare till Breakit fanns ett finansieringsförslag från andra ägare vid styrelsemötet där konkursen beslutades. Förslaget röstades dock ned av EQT Ventures, enligt Breakits källor.

En av bolagets medgrundare, Michael Collaros, berättar för Breakit att han efter beslutet begärt en extra bolagsstämma för att rösta om de finansieringslösningar som lyfts i styrelsen. Han vill dock inte ge några ytterligare kommentarer.

För att förstå varför EQT Ventures röstade emot krävs det en del förklaring, menar Hjalmar Winbladh.

Han menar att produkten är såpass komplex att ta fram att det kräver flera miljoner kronor i månaden över en längre tid framöver för att kunna ta den till marknaden. Utan stabil långsiktig finansiering går det inte att få till några kundavtal eller få underleverantörer att producera armbanden, säger riskkapitalisten.

“Bolaget behöver minst 50 miljoner kronor till. Vi ser gärna att majoritetsägarna tar fram ett ordentligt sådant förslag med ytterligare en aktör. Men det finns inget sådant förslag. Det är inget skriftligt, det har inte presenterats några villkor, inga förslag på incitamentsprogram för anställda. Då måste styrelsen agera därefter”, säger Hjalmar Winbladh.

“Jag förstår att man inte tycker att villkoren är speciellt bra. Vi hade också hoppats att bolaget hade presterat bättre och kommit längre."

Han tillägger även att EQT Ventures lånat ut pengar till konkursboet för att verksamheten ska kunna drivas vidare under tiden som förhandlingarna pågår.

En av frågorna ägarna har svårt att komma överens om är värderingen. Enligt Breakits uppgiftslämnare söker de övriga ägarna en högre värdering än den EQT Ventures är villiga att investera på. Hjalmar Winbladh avslöjar inga specifika siffror, men kommenterar förhandlingarna så här:

“Jag förstår att man inte tycker att villkoren är speciellt bra. Vi hade också hoppats att bolaget hade presterat bättre och kommit längre. Men vi hade kunnat säga att vi inte var villiga att gå in alls och då hade inte bolaget gått att rädda på sikt”, säger Hjalmar Winbladh.

Läs mer