Sök ikon

Utvisas efter tre år gammal miss – trots Migrationsverkets nya hållning

Artikel bild
Ali Omumi utvisas från Sverige efter domstolens besked. Foto: Privat.

För tre år sedan flyttade Ali Omumi hela sitt liv till Sverige. Nu har han fått fyra veckor på sig att lämna landet.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

De senaste åren har debatten gått het om utvisningarna av arbetande, högkompetenta invandrare. Det handlar om personer som kodaren Tayyab Shabab och Sergei Beilin som på grund av att tidigare arbetsgivare missat att sätta upp rätt försäkringar nekas förnyat arbetstillstånd i Sverige. Att en arbetsinvandrare utvisat om arbetsgivaren inte följt reglerna, har kritiserats hårt från flera håll. En rad näringslivstoppar kallade det “djupt chockerande” i en debattartikel och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet kallade Tayyab Shababs utvisning för “ovärdig och ologisk”.

Efter den tunga kritiken och prejudicerande domar i Migrationsöverdomstolen – där Sergei Beilin fick sitt beslut ändrat – ändrade sedan Migrationsverket sin stenhårda linje. Om företagen själva åtgärdat fel utan påpekande från myndigheten skulle de anställda slippa utvisning. Migrationsöverdomstolen tillade i sitt beslut även att man skulle göra en helhetsbedöming av personens situation och inte bara titta på enskilda faktorer och händelser i utvisningsbesluten.

Förhoppningen från många var att det skulle bli slut på utvisningarna. Så blev inte fallet för Ali Omumi. Han kom till Svergie för tre år sedan med en ingenjörsexamen och över ett decennium med arbetslivserfarenhet från oljeindustrin i Iran. Han har haft flera olika arbetsgivare i Sverige och jobbar sedan årsskiftet på ABB.

När han skulle förnya sitt tillstånd stötte han dock på problem. Vid sin första anställning hade han saknat sjukförsäkring, något som inte kom fram förrän två år senare. När den tidigare arbetsgivaren sedan försökte ordna en försäkring retroaktivt var det inga försäkringsbolag som ville sätta upp någon sådan.

Det är i alla fall bättre med ett beslut än att inte veta något om hur det blir.

Efter två överklaganden på utvisningsbeskedet som följde står Ali Omumi, hans fru och dotter inför faktumet att deras sämsta tänkbara scenario blir verkligen. Från beslutet 12 juli har de fyra veckor på sig att lämna landet och hitta någon annanstans att bo och leva.

“Jag är besviken på Sverige. Det jag fortfarande inte har fått något svar på är två frågor: Vem gynnar det att vi utvisas? Och vem förlorar på att vi får amnesti?”, säger han.

Han anser att Migrationsverket i hans fall har missat att göra just den helhetsbedömning av hans situation som Migrationsöverdomstolen har sagt ska gälla.

Ljuspunkten för honom personligen är att han nu i alla fall får möjligheten att hälsa på sin cancersjuke far i Iran. Under överklagandet av utvisningen fick han nämligen inte lämna Sverige.

“Vi har hållit på med den här processen i 18-19 månader nu och det är i alla fall bättre med ett beslut än att inte veta något om hur det blir”, säger han.

Samtidigt har ABB börjat leta efter öppna positioner för Ali Omumi i andra länder där de har kontor.

“Men det är semester nu så det är svårt att få tag på folk och fyra veckor är inte särskilt lång tid”, säger Ali Omumi.

Några direkta tankar på att försöka återvända till Sverige har han inte. Istället riktar han blicken mot Kanada.

“Just nu känns det som ett misstag att jag valde Sverige. I Kanada har de inte lagar där man kastas ut för att någon annan begått ett misstag. Att leva utan rädslan för att utvisas är något jag tror är svårt att uppskatta innan man upplevt det själv”, säger Ali Omumi.

Han passar samtidigt på att tacka alla som gett honom stöd genom den långa rättsprocessen.

“Jag ser tydligt i kommentarsfälten på min Facebook-sida att svenska folket vill ha mig här och det är jag otroligt tacksam för. Det var det som gav mig energi att inte bara sätta mig ned och gråta. Jag vill också tacka ABB och särskilt Sverige-chefen Johan Söderström som personligen ställt upp för mig, och Diversify foundation som arbetar för att hjälpa folk som jag. Jag kommer inte släppa den här frågan själv heller. Jag kommer fortsätta kämpa tills det här är löst, inte för min skull utan för alla de som är kvar”, säger Ali Omumi.

Läs mer