Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Krys omsättning exploderar – växte med över 600 procent på bara ett år

Artikel bild
Johannes Schildt.

Den digitala vårdcentralen stannade en hårsmån från en omsättning på 100 miljoner kronor. Nu riktar bolaget blicken mot Europa.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Svenskarnas aptit för digital vård fortsätter att öka och nätläkaren Kry är en av de klarast lysande stjärnorna just nu. Förra sommaren tog Kry in 200 miljoner kronor  och i juni i år plockade man in ytterligare en kvarts miljard kronor . Bolaget, som grundades 2015, har satsat stenhårt på marknadsföring, rekryteringar och expansion för att skala upp. Nätläkaren växte med 100 personer på ett år  och verksamheten har även lanserats i Norge och Spanien samt nyligen etablerats på den brittiska marknaden.

Under 2016 omsatte Kry-koncernen Webbhälsa AB, som även innefattar alla Krys dotterbolag, 14,5 miljoner kronor med ett minusresultat på 10,7 miljoner kronor. 

Mot den bakgrunden var vi såklart nyfikna på hur det gick 2017 – och har fått en förhandstitt på Krys färska bokslut. 

Den digitala nätläkaren spränger nästan 100-miljonersvallen och redovisar en omsättning på 99,6 miljoner kronor, alltså en ökning med över 600 procent.

Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, säger att bolaget fortsätter att växa bra med fokus på att transformera det traditionella sjukvårdssystemet.

"Även om vi har kommit långt finns det fortfarande mycket kvar att göra. Vi tittar ständigt på hur vi kan utveckla produkten för att kunna hjälpa fler få tillgång till högkvalitativ vård på rätt nivå” säger Johannes Schildt. 

Det kostar dock att växa och Kry visar ett minusresultat på 73,3 miljoner kronor för förra året. Det är en betydligt större förlust än de minus tio miljoner som redovisades under 2016.

Att Kry inte går med vinst är helt enligt plan enligt vd:n. 

”Vi koncentrerar våra resurser mot tillväxt och expansion", säger Johannes Schildt.

Det går dock knappast någon nöd på Kry som hade 153 miljoner i kassan vid årsskiftet – det vill säga innan man tog in en kvarts miljard kronor.

En stor del av utgifterna, runt 30 miljoner, härrör från personalkostnader. I juni i år arbetar över 300 läkare hos Kry som tillsammans genomfört över 400.000 patientmöten. Enligt Kry sker idag dubbelt så många dagliga patientmöten jämfört med slutet av förra året. Den svenska marknaden står idag för större delen av omsättningen. 

Samtidigt fortsätter debatten om den digitala vården att gå het – och allt fler aktörer ger sig in i leken. I redovisningen lyfter Kry risker och pekar på att bolaget, som är en del av den offentligt finansierade vården, kan påverkas av politiska beslut rörande regleringar och lagändringar.

Handlingarna skvallrar även om att Kry etablerat två dotterbolag med siktet inställt på den tyska och franska marknaden.

Samuel Danofsky är Krys kommunikationschef. 

”Vi siktar definitivt på Frankrike nu under 2018. Vi tittar även jättenoga på Tyskland där vi har förberett det juridiska samt på en del andra europeiska marknader”, säger Samuel Danofsky. 

Han berättar att Kry fått godkänt av en tysk delstat för att köra ett pilottest. 

Det återstår att se hur den digitala vården och Krys framfart kommer att se ut framöver. Samuel Danofsky vill inte sia i huruvida vi kan förvänta oss en liknande omsättningsökning i år.

”Tillväxten fortsätter men det är för tidigt att säga något om det”, säger han. 

I slutet av året hade Creandum, Index Ventures, Project A , CTW-MF Stockholm och Accel alla ett innehav i Kry som översteg tio procent.

Vi väntar med spänning på konkurrenten Min Doktors årsredovisning. Under förra året omsatte nämligen Min Doktor dubbelt så mycket som Kry. 

Läs mer