Sök ikon

Glädjebeskedet: Utvisningshotad kodare får stanna efter ny dom

Artikel bild
Sergei Beilin, utvecklare på Fyndiq, får stanna efter överklagat utvisningsbeslut. Foto: Press samt TT.

"Nu kan min dotter börja förskoleklass".

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Varje dag när Sergei Beilin cyklat hem från jobbet har det varit med andan i halsen. Kommer det att ligga ett brev från Migrationsverket på hallmattan som säger att han och familjen, frun och den 6-åriga dottern, måste lämna Sverige?

“Jag har pustat ut varje gång”, säger han.

Han är matematiker och systemutvecklare, anställd av Fyndiq för att utveckla deras e-handelsplattform. Men ett administrativt misstag från en före detta arbetsgivare, som hade glömt betala in privat sjukförsäkring, gjorde att Sergei Beilin och hans familj fick besked om att de skulle utvisas till Ryssland.

Breakit skrev om fallet i oktober och det var en av flera uppmärksammade så kallade “kompetensutvisningar” under 2017. Allra mest uppmärksammat blev kanske fallet med Tayyab Shabab, som tillslut lämnade Stockholm för Berlin.

Men sedan dess har saker skett som gjort att det sett ljusare ut för familjen Beilin och andra i deras situation. Migrationsöverdomstolen har i tre prejudicerande domar dömt mindre hårt än tidigare. Istället för att hänga upp sig på detaljer anser domstolen nu att man ska göra en helheltsbedömning av arbetsvillkoren.

Något som landets övriga migrationsinstanser ska förhålla sig till.

I veckan kom därför ett glädjebesked för familjen. Migrationsdomstolen i Malmö beslutar att upphäva Migrationsverkets utvisningsbeslut, vilket betyder att de får stanna, med förlängt uppehållstillstånd.

“Det är svårt att beskriva vad vi alla känner, det handlar inte bara om mig, utan om min familj också. Vi är jätteglada och nu kan min dotter börja förskoleklass”, säger Sergei Beilin.

Men däremot har han inte pustat ut helt. Beslutet är som sagt bara ett förlängt arbetstillstånd, som gäller till april nästa år.

“I teorin kan Migrationsverket överklaga beslutet. Vad som helst kan hända och det gäller att vara realistisk. Nästa steg är att ansöka om permanent uppehållstillstånd, men jag vågar inte lita på Migrationsverket. Vi försöker klara det här steg för steg”, säger han.

Hur har det varit att gå runt och vänta på det här beskedet?

“Det är fruktansvärt. Man kan inte planera någonting eller ta några beslut inför framtiden. Ska du börja packa alla dina saker eller ska du försöka jobba på och leva ett vanligt liv?”, säger han.

Juristen Karolina Rydman har företrätt Sergei Beilin i domstolen.

“Migrationsdomstolens beslut är en positiv signal på att vi nu kan börja vända den negativa trenden kring arbetstillstånd och kompetensutvisningar. Utfallen kan fortfarande bli ganska olika, men vi som jobbar med det här har i varje fall något att utgå från och argumentera för till skillnad från tidigare”, säger hon.

Hon tror inte att det ska bli något problem för Sergei Beilin och hans familj att få permanent uppehållstillstånd.

“Det får vi ta tag i i början av nästa år. Men med tanke på att domstolen nu har sagt att det finns en godtagbar förklaring till att han inte haft sjukförsäkring under en viss tid kan jag inte se att det skulle finnas något hinder”, säger hon.

Läs mer