Förslaget om att införa ett obligatoriskt innehållsfilter och en ny typ av länkskatt antogs av det rättsliga utskottet i EU-parlamentet 20 juni, men när frågan nu väcktes till liv i plenum fick förslaget inte det stöd som krävdes.
Voteringen om att riva upp förslaget slutade 318-278.
“Det här är väldigt bra för internet och yttrandefriheten. Tack vare det enorma medborgerliga engagemanget med tiotusentals människor som har hört av sig till sina parlamentariker lyckades vi stoppa förslaget. Nästa steg är att övertyga parlamentet om att anta ett bättre förslag vid nästa möte i september”, säger EU-parlamentarikern Max Andersson, Miljöpartiet, i en skriftlig kommentar.
Det som väntar nu är att ledamöterna i EU-parlamentet får lägga ändringsförslag, sedan väntar en omröstning om ändringsförslagen i september.
Den främsta kritiken mot förslaget till en reformerad upphovsrätt har handlat om artikel 11 och 13, som av kritiker har kommit att kallas för "länkskatt" och "innehållsfilter".
Flera svenska Europaparlamentariker har kritiserat delar av förslaget, samtidigt som exempelvis STIM:s vice ordförande Elisabet Widlund anser att kritiken är missvisande.